Van Nederlands kampioen tot krachtpatser in de sprinttrein, Roosen verlaat Team-Jumbo Visma na negen jaar trouwe dienst

Van Nederlands kampioen tot krachtpatser in de sprinttrein, Roosen verlaat Team-Jumbo Visma na negen jaar trouwe dienst

Timo Roosen was een succesvolle schakel in de sprinttreinen van Dylan Groenewegen en Olav Kooij, floreerde als teamplayer bij Team Jumbo-Visma en mocht zich als kers op de taart een keer tot Nederlands kampioen kronen.

Na negen jaar trouwe dienst trekt Roosen de geel-zwarte deur achter zich dicht. "Het team voelde voor mij altijd als een grote familie. Door al die jaren heen heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen. Een ritje richting high performance center en daar een bakje koffie drinken met de verzorgers of mecaniciens, dat ga ik uiteraard wel missen. Dat zijn van die simpele, maar wel hele mooie dingen."

De Brabander kwam bij de ploeg toen voor een nieuwe koers werd gekozen. "Ik heb het team echt weer van de grond opgebouwd zien worden. In 2015 moesten we maandenlang wachten op de eerste overwinning, een paar jaar laten wonnen met Dylan een aantal ritten in de Tour de France. Dat zijn ervaringen die je nooit vergeet." Het enthousiasme over het werken in een sprinttrein is nog altijd springlevend. "Ik heb wel iets met die chaos en die druk. Het is iets wat bij mij past en waar we gelukkig ook vaak succesvol in zijn geweest. Ik kan daarin nog altijd mijn ding doen."

"Vanuit het gehele team kreeg ik appjes of belletjes. Ik was nog nooit in een categorie Nederlands kampioen geweest"

Timo Roosen over het winnen van het Nederlands kampioenschap

Absoluut hoogtepunt

Het absolute hoogtepunt van Roosens loopbaan tot nu toe, is het bemachtigen van de rood-wit-blauwe kampioenstrui. "Dat was in 2021 een jongensdroom die uitkwam", zegt hij nog altijd vol trots. "Op die dag kwam voor mij alles samen. Iedereen was blij en feliciteerde mij uitbundig. Vanuit het gehele team kreeg ik appjes of belletjes. Ik was nog nooit in een categorie Nederlands kampioen geweest. Als je dat dan bij de profs mag meemaken, is dat heel bijzonder."

Roosen: "Verder wil ik ook echt benadrukken dat het prachtig was om in een klassieke ploeg met zoveel toppers te rijden. Ook dat is natuurlijk tijdens mijn periode bij de ploeg veranderd. Ooit mocht ik mijn eigen kans in die koersen gaan, maar het is alleen maar mooi om voor jongens als Dylan van Baarle of Wout van Aert te mogen rijden."

De ervaren renner roemt ook de professionaliseringsslag die de ploeg de afgelopen tijd maakte. "Alles is ons als renners gemakkelijker gemaakt", duidt Roosen. "Betere begeleiding qua training en coaching, veel meer letten op de details en met name ook inzetten op het belang van goede voeding. Ik heb het allemaal zien groeien, maar ik kijk daar heel positief naar. In het begin was het wennen dat je allerlei schemaatjes en een weegschaal voor je voeding kreeg, maar je ziet hoe het kan bijdragen tot resultaten."

"Heel veel bekende gezichten ga ik tijdens en rondom de koers gelukkig nog vaak zien."

Timo Roosen

Begeleiden van jeugdig talent

Roosen droeg met zijn rol binnen het team ook nadrukkelijk bij aan de ontwikkeling van jonge talentvolle renners uit, onder meer, het Jumbo-Visma Development Team. "Ook dat is wel iets wat bij mij past, denk ik. Het was leuk om samen met die gasten te koersen en ze een beetje wegwijs te maken. Ze zijn super leergierig en trokken zich snel op aan het niveau. Ook dat is een hele positieve ontwikkeling bij deze ploeg. Dat juich ik alleen maar toe."

"Uiteraard was het niet makkelijk om te kiezen voor een vertrek", wil Roosen nog kwijt. "Ik ga een team verlaten waar ik jarenlang heel gelukkig in was. En waar ik heel veel leuke mensen heb leren kennen. Toch voelde ik dat het tijd was voor iets nieuws en een nieuwe omgeving. Heel veel bekende gezichten ga ik tijdens en rondom de koers gelukkig nog vaak zien."

 / 

Gerelateerde updates