Foss: ‘Dankbaar dat ik dit jaar als wereldkampioen heb mogen meemaken’

Foss: ‘Dankbaar dat ik dit jaar als wereldkampioen heb mogen meemaken’

In de Ronde van Polen reed Tobias Foss - voorlopig - voor de laatste keer in de regenboogtrui. De 26-jarige Noor noemt zijn jaar als wereldkampioen een rollercoaster. “Dit was een levensveranderende ervaring voor mij en mijn familie.”

Een plaats in de top 5 leek hem realistisch toen hij zich vorig jaar opmaakte voor de tijdrit in Wollongong. “Maar wie top 5 kan rijden, kan evengoed op het podium belanden. En wie op het podium eindigt, kan evengoed winnen”, redeneert Foss bijna een jaar na zijn spectaculaire zege in Australië. Het werd de rit van zijn leven. “Ik had de code van een goede tijdrit al even gekraakt. Ik haalde het hele seizoen een goed basisniveau en eindigde altijd in de top 10. Als je op een WK zo’n super dag hebt als ik had, dan is alles mogelijk. Ik ben enorm dankbaar dat het me gelukt is.”

"Ik ben er zeker van dat die tijdritfiets een van de meest speciale, tastbare herinneringen uit mijn carrière zal zijn"

Tobias FOSS

Het jaar dat volgde omschrijft Foss als surreëel en een rollercoaster. “Ik heb er enorm van genoten en ben heel dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Het was een levensveranderende ervaring voor mij en mijn familie. De eerste keer dat ik de trui kon aandoen op training was heel speciaal. En dan die fiets zelf … Cervélo heeft er iets heel moois van gemaakt. Ik ben er zeker van dat die fiets een van de meest speciale, tastbare herinneringen uit mijn carrière zal zijn.”

Het enige smetje op dat bijzondere jaar? “Dat ik niet heb kunnen winnen als wereldkampioen”, zegt Foss. “Ik heb mijn niveau gehaald in de tijdritten die ik reed. In de Ronde van Romandië kwam ik een seconde tekort in de proloog. In de Ronde van Algarve reed ik een degelijke tijdrit, net als in de Ronde van Polen. Maar het was geen makkelijk seizoen. Nadat ik in Romandië covid opliep, heb ik een maand niet kunnen trainen. Ik miste daardoor ook de Giro d’Italia. Dat was echt geen makkelijke periode. Gelukkig had ik Robert Gesink dicht bij me die in ongeveer dezelfde situatie zat. Dat maakte het nog iets draaglijker.”

Vanaf juni is de wereldkampioen tijdrijden weer in opbouw naar het laatste deel van het seizoen dat in Polen begon. “Het is goed om de Ronde van Polen nog in de benen te hebben. Ik heb voldoende tijd om te herstellen richting het WK.” Een WK waar hij zich alleen op de tijdrit op 11 augustus richt. “Ik heb vertrouwen over mijn vorm: ik zal er wel staan. Het parcours is golvend en niet te technisch. De lange afstand ligt me. Ook al is het niet meer op mijn fiets in de regenboogkleuren, ik kijk ernaar uit.”

Gerelateerde updates