Vanmarcke knokt zich naar vijfde plaats in Omloop

Vanmarcke knokt zich naar vijfde plaats in Omloop

Het zat Sep Vanmarcke zaterdag verre van mee in de Omloop Het Nieuwsblad.

Het zat Sep Vanmarcke zaterdag verre van mee in de Omloop Het Nieuwsblad. De beresterke Belg van Team LottoNL-Jumbo kende op cruciale momenten pech en liep zodoende een topklassering mis. Dankzij indrukwekkende inspanningen wist hij alsnog bij de eerste tien te finishen. De 26-jarige winnaar van 2012 kwam in Gent als vijfde over de streep. Ian Stannard van Sky won voor het tweede jaar op rij.

 
“Ik fiets niet om de beste man in koers te zijn, ik ga altijd voor de overwinning”, aldus een teleurgestelde Vanmarcke direct na afloop. “De ploeg heeft mij de hele dag goed uit de wind gehouden, maar na mijn lekke banden wist ik dat het heel moeilijk ging worden. Ik ben tot het einde blijven knokken voor mijn ploegmaten en de vele fans langs de kant, maar spijtig genoeg was het net niet genoeg.”
 
Pech
Vanmarcke werd op ongeveer zestig kilometer van de streep voor de eerste keer getroffen door pech. In de aanloop naar de Taaienberg reed hij lek. Op eigen kracht keerde hij terug in het peloton, maar toen hij in de Haaghoek hoogstpersoonlijk een schifting had veroorzaakt, ging het opnieuw mis. Weer een lekke band.
 
Een groepje van vier profiteerde optimaal. Een Etixx-QuickStep-trio bestaande uit Tom Boonen, Niki Terpstra en Stijn Vandenbergh reed samen met Stannard weg. Vanmarcke achtervolgde het kwartet veertig kilometer lang met Greg Van Avermaet (BMC) en Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep) en vocht voor wat hij waard was, maar het gat werd nooit kleiner dan 16 seconden.
 
“Ik zat in aanloop naar de Taaienberg precies waar ik wilde zitten, maar een paar honderd meter voor de voet reed ik lek. Maarten Wynants gaf mij zijn wiel en zei me: ‘Het kan nog’. Ik ben daarna op adrenaline iedereen voorbij gereden. Ik wist dat ik de koers uit tactisch oogpunt vervolgens hard moest maken, helaas reed ik weer lek en profiteerde Etixx-QuickStep met Stannard. In de achtervolging kwamen we eigenlijk een mannetje tekort.”
 
Nico Verhoeven
Nico Verhoeven vrat zichzelf op in de ploegleidersauto achter Vanmarcke tijdens de laatste veertig kilometer. “Het was zeer frustrerend dat Sep op twee heel slechte momenten lek reed”, bekende de ploegleider na afloop.
 
“Sep wist knap terug te keren en maakte vervolgens zelf nog de schifting, maar een nieuwe lekke band hield hem uit de kopgroep. Hij heeft daarna met een leeuwenhart gevochten, maar helaas zat het er niet meer in voor hem.”

Gerelateerde updates