The Athlete's FoodCoach Premium blog: Wat zijn effectieve strategieën om gewicht te verliezen voor wielrenners?

The Athlete's FoodCoach Premium blog: Wat zijn effectieve strategieën om gewicht te verliezen voor wielrenners?

Streef naar geleidelijk gewichtsverlies. Geef hierbij prioriteit aan je eiwitinname, kies bij voorkeur voor voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid, houd de inname van energierijke dranken beperkt en time je maaltijden zorgvuldig rondom je trainingen om het trainingseffect te ondersteunen.

Waarom zijn deze strategieën effectief om gewicht te verliezen?

 1. Geleidelijk gewichtsverlies: Op een geleidelijke manier gewicht verliezen is van belang om het verlies van spiermassa te voorkomen, genoeg energie te hebben voor je trainingen, je sportieve prestatie te behouden en om het verlagen van de stofwisseling tegen te gaan.
 2. Prioriteren van eiwitinname: Eiwitten dragen bij aan het behoud van spiermassa tijdens gewichtsverlies, zorgen voor een verzadigd gevoel en ondersteunen het herstel.
 3. Timen van het energietekort: Dagen met lange rustige duurtrainingen zijn het meest geschikt voor gewichtsverlies. Omdat hier relatief veel van de energie uit vetvoorraad wordt gehaald, hebben deze dagen de voorkeur voor het hanteren van een energietekort.
 4. Kies voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid: Voedingsmiddelen die veel water en vezels bevatten hebben meer volume. Dit helpt bij het verminderen van de totale calorie inname en tegelijkertijd het handhaven van verzadiging.
 5. Timen van de maaltijden rondom de training: Een juiste timing van voedingsstoffen zorgt voor energie tijdens trainingen, voorkomt overmatige honger en ondersteunt spierherstel en je immuunsysteem.
 6. Beperk energierijke dranken: Het verminderen van suikerhoudende dranken verlaagt onnodige calorie inname, bevordert gewichtsverlies zonder concessies te doen aan hydratatiebehoeften.

Hoe krijg ik mijn strategie voor gewichtsverlies op orde?

De FoodCoach-app maakt het eenvoudig om gewichtsverlies strategieën in de praktijk te brengen en richtlijnen te vertalen naar daadwerkelijke voeding op je bord. Beheer je dagelijkse energiebalans en integreer deze op een praktische manier in jouw eetroutine.

Pas de volgende vuistregels toe voor slim gewichtsverlies:

 1. Geleidelijk gewichtsverlies: Voorkom drastische verlaging van de energie inname, maar streef naar geleidelijk gewichtsverlies van maximaal 0,5 kg per week om het behoud van spiermassa, je sportprestaties en duurzaam gewichtsverlies te ondersteunen. Hiervoor kun je een tekort van grofweg 500kcal per dag hanteren.
 2. Geef prioriteit aan eiwitten: Streef naar een hoger eiwitniveau (1,6 2,2 g/kg) gedurende de dag, met name na het sporten en bij het ontbijt. Gebruik de FoodCoach-app om jouw eiwitbehoefte te checken en streef er naar richting de bovenkant van de aangegeven range uit te komen.
 3. Timen van het energietekort: Zet voornamelijk dagen waarop je lange duurtrainingen doet in om een energietekort te hanteren. Probeer een energietekort op zware trainingsdagen, bijvoorbeeld bij een intervaltraining, te beperken.
 4. Timen van maaltijden rondom de training: Voorkom ongezonde gewoonten zoals meermaals nuchter trainen en het skippen van maaltijden rondom de training.
 5. Beperk energierijke dranken: Beperk het gebruik van energierijke dranken en alcohol, richt je op hydratatie en drinken van met name water tijdensde training.
Gebruik de FoodCoach-app om slim gewichtsverlies in praktijk te brengen. Check het '10 tot 12 weken slim gewichtsverlies'-programma om duurzaam gewicht te verliezen zonder in te leveren op je sportprestaties.

Gerelateerde updates