Gino en Lorenzo over hun werk als mechanieker bij Team Jumbo-Visma

Gino en Lorenzo over hun werk als mechanieker bij Team Jumbo-Visma

De renners en rensters van Team Jumbo-Visma kunnen rekenen op een grote professionele achterban. Meer dan 100 collega’s zorgen er samen voor dat de atleten op het allerhoogste niveau kunnen presteren. Gino De Jaeger en Lorenzo Blomme zijn twee van hen. Als mechaniekers van de ploeg vervullen ze een belangrijke rol.

Het is twee dagen voor een grote wedstrijd en het hotel waar de ploeg verzamelt, ademt al volledig koers uit. De trucks staan uitgestald en medewerkers gekleed in geel-zwart lopen voortdurend binnen en buiten. Onder hen zijn Lorenzo en Gino. Ze zijn in de weer met het uitladen van fietsen en wielen.

“Het is onze eerste grote koers bij het team”, vertelt Lorenzo terwijl hij de bandendruk bijstelt. “Nerveus ben ik daar niet voor, maar ik ben wel heel alert. Dat is goed, anders mis je dingen. Als oud-renner ben ik gewend om gesoigneerd te worden, nu staan wij klaar om te soigneren.” “Zo is dat”, knikt Gino. Met zijn jarenlange ervaring in crosswedstrijden en wegraces is hij moeilijk uit het lood te slaan. “De rensters moeten zich veilig en comfortabel voelen. Een duidelijke communicatie op elk moment is daarin belangrijk. Niet alleen tussen ons, de mechaniekers, maar ook met de rensters en de racecoaches. Dat loopt in deze ploeg erg vlot.”

"We zijn soms drie, vier weken weg van huis maar de koers is het waard"

Mechanieker Gino

“Je moet ook flexibel zijn”, vult Lorenzo aan. “Zo stond er vandaag een verkenning gepland maar die kon niet doorgaan door de windstoten. Gelukkig hebben we rollerbanken meegebracht zodat de rensters daar nog even op kunnen trainen. De verkenning wordt verplaatst naar morgen. Na de training is het belangrijk om de bandendruk goed te controleren samen met de rensters. Ik maak dan een lijstje waarop de bandenspanning van iedereen staat en bespreek dat later met Gino.

“Na die training wassen we de fietsen en zetten we ze volledig klaar voor de wedstrijd. Ik neem daarin het grovere werk voor mijn rekening en Lorenzo doet het fijnere werk”, gaat Gino verder. “Nadien doen we hetzelfde met de reservefietsen en checken we ook de reservewielen. De dag van de wedstrijd doen we dan nog even een laatste check-up, vlak voordat we vertrekken. Voor het vrouwenteam hebben we één auto mee in de koers, elke rensters heeft dus één reservefiets. Lorenzo zit tijdens de koers in die wagen met reservewielen. Ikzelf zal op twee of drie punten langs het parcours staan met bidons en reservewielen. Die plaatsen krijgen we door van de ploegleiders en racecoaches, zij bepalen waar de cruciale punten liggen.”

“Team Jumbo-Visma is een grote ploeg en dat voel je aan alles”, gaat Lorenzo verder. Het is gewoon allemaal tip-top in orde. Als je het met voetbal zou vergelijken, spelen wij bij Barcelona”, knikt Gino. “Ja, als we ergens arriveren dan kijken de mensen naar ons en stromen de fans direct toe. Dat maakt me echt trots”, glundert Lorenzo. “We zijn soms drie, vier weken weg van huis maar de koers is onze hobby, het laat ons hart sneller slaan en dat maakt het het allemaal waard.”

Gerelateerde updates