Kramer overtreft zichzelf in eerste jaar: “Het ging beter dan verwacht”

Kramer overtreft zichzelf in eerste jaar: “Het ging beter dan verwacht”

Jesse Kramer heeft zijn eerste seizoen als wielrenner van Jumbo-Visma Development Team achter de rug. De negentienjarige Nederlander mocht in zijn eerste jaar zelfs al een aantal keer mee met de profploeg en begint zich naar eigen zeggen steeds meer renner te voelen. Een terug- en vooruitblik met de eerstejaars belofte.

Het eerste seizoen overtrof de verwachtingen van Kramer en dat stemt hem tevreden. “Het ging beter dan verwacht. Ik had vooraf gedacht om vooral te gaan leren van de koersen, mijn ploeggenoten en de begeleiding die bij de ploeg zit. Alles bij elkaar was echt heel mooi en leerzaam jaar.”

Door een geheel seizoen mee te draaien met de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma is de renner ook tot een aantal inzichten gekomen. “Ik heb voornamelijk geleerd om te rijden in teamverband. Bij de beloften heb je je team nodig om te winnen, terwijl je bij de junioren ook in je eentje kan winnen. Ik heb dit jaar ervaren hoe het is om met een team te koersen en dat om te zetten in een resultaat”, aldus de Nederlander. De resultaten droegen ook bij aan zijn persoonlijke ontwikkelingen. “Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen, mede doordat de wedstrijden zo goed gingen. Door het geloven in mezelf heb ik zeker stappen gezet en dat neem ik mee richting de komende periode.”

Twee momenten van het afgelopen wielerseizoen zal Kramer niet snel vergeten. “De Flanders Tomorrow Tour was een overwinning van ons allemaal. Daar hebben we door goed teamwork uiteindelijk het algemeen klassement gewonnen met Lars en ik pakte zelf de bergtrui. Binche-Chimay-Binche, waar Christophe Laporte de zege pakte, zal mij ook bijblijven. Ik mocht meedoen met de profploeg. Heel gaaf om deel uit te mogen maken van zo’n team en om met zoveel publiek langs de weg te koersen.”

"Bij de beloften heb je je team nodig om te winnen, terwijl je bij de junioren ook in je eentje kan winnen"

Jesse Kramer

In zijn tweede jaar als belofte hoopt Kramer wederom een stap te zetten. “Overal het algemeen gaat het steeds beter, met de ploeg en tijdens trainingen. Het is belangrijk om deze vorm en manier van ontwikkelen door te zetten. Dit jaar was ik een echte allrounder, op ieder terrein kon ik wel uit de voeten. Volgend seizoen hoop ik mij verder te kunnen specialiseren in het klassieke werk.”

Voor komend seizoen heeft hij ook al enkele doelen gesteld. “Ik wil meer initiatief geen nemen in de wedstrijden. Mijn kansen pakken, de koers lezen en gaan voor de mogelijkheden die er komen.” Het team om de rennersgroep gaat daar een belangrijke rol in spelen. “We reflecteren op het einde van dit seizoen terug op de koersen en daar kwam dit onder andere uit. In samenwerking met de coaches ga ik dit verbeterpunt volgend seizoen oppakken tijdens de koers”, besluit Kramer.

Gerelateerde updates