Powered by
be X²O Badkamers Trofee Herentals Cross WE
Women's Team 14 dec '24
1/1
be UCI World Cup Namur WE
Women's Team 15 dec '24
1/1
nl UCI World Cup Hulst WE
Women's Team 21 dec '24
1/1
be UCI World Cup Zonhoven WE
Women's Team 22 dec '24
1/1
be Superprestige Zilvermeercross Mol ME
Women's Team 23 dec '24
1/1
be UCI World Cup Gavere WE
Women's Team 26 dec '24
1/1
be Azencross – Loenhout ME
Women's Team 27 dec '24
1/1
fr UCI World Cup Besançon WE
Women's Team 29 dec '24
1/1
Ook voor foodcoaches van Team Visma | Lease a Bike kent Tour de France een maandenlange voorbereiding

Ook voor foodcoaches van Team Visma | Lease a Bike kent Tour de France een maandenlange voorbereiding

Niet alleen de renners van Team Visma | Lease a Bike zijn al maanden bezig met de voorbereidingen op de aankomende Tour de France. Dat geldt natuurlijk ook voor de staf. Onder hen Remco Henkes, een van de foodcoaches van het team. Henkes vertelt meer over de benadering van een grote ronde op het gebied van voeding.

“De voorbereiding op een grote ronde is niet mals”, valt de foodcoach direct met de deur in huis. “In principe vergt iedere grote ronde evenveel werk in de voorbereiding. De Tour de France is natuurlijk het absolute hoofddoel van de ploeg. We zijn al maanden geleden begonnen met het voorwerk.”

Henkes gaat daar iets dieper op in. “We proberen reeds een inschatting te maken welke renners mee die kant op gaan. Iedere renner heeft andere wensen en behoeften. Daar proberen we op in te spelen. Daarnaast is ons voedingsschema, mede dankzij The Athlete’s FoodCoach-app, gedurende de Tour afgestemd op de etappes. Iedere rit kent een andere moeilijkheidsgraad, en vanzelfsprekend verbrandt een renner op de ene dag meer calorieën dan op de andere dag. Het is aan ons om dan specifiek te zorgen dat de desbetreffende renners de koolhydraten, vetten en eiwitten weer precies aanvullen”, legt Henkes uit.

Jumbo Supermarkten is de drijvende kracht achter de producten die gebruikt worden door de foodcoaches. “Zij zorgen in een grote ronde iedere week voor een nieuwe bevoorrading. De rol van vers eten is cruciaal. We gebruiken Jumbo-producten, omdat we precies weten hoe het daarbij gesteld is met de voedingswaarden. We werken met een geautomatiseerd systeem waarin alle producten van Jumbo reeds verwerkt zitten. De renners vinden het bovendien heel lekker”, vertelt Henkes. 

"We hebben dit jaar 131 verschillende maaltijden"

Remco Henkes

“Gedurende een grote ronde zijn we steeds met twee foodcoaches aanwezig”, gaat de performance chef verder. “In de Tour de France ben ik bijvoorbeeld de hoofdchef en ook mijn collega Franka van Hulten is aanwezig. Ook is Head of Nutrition Martijn Redegeld van de partij. Hij is onder meer verantwoordelijk voor alle berekeningen gedurende de wedstrijd. De renners voeren na de etappe in hoeveel ze op de fiets hebben gegeten en gedronken. Aan de hand van die gegevens wordt dan nog een berekening gedaan wat de renners in de avond mogen eten.”

Aan variatie geen gebrek voor de renners. “We hebben dit jaar liefst 131 verschillende maaltijden voorbereid. Recent zijn we in Tignes aangesloten bij de hoogtestage van het team. Daar hebben we geëxperimenteerd met een boel nieuwe recepten. Jumbo levert ons zo’n divers aanbod aan producten, dat we alle kanten opkunnen. Voor ons was het trainingskamp ook een generale repetitie op de Tour. We peilden daar bij de renners hoe ze de nieuwe maaltijden vonden. Iedereen was er meer dan tevreden over. Aan lekker en gezond eten geen gebrek dus de komende weken”, glimlacht Henkes.

Benieuwd naar de maaltijden van de Team Visma | Lease a Bike-renners? Binnenkort delen we er enkele via onze website!

Wil jij zelf ook The Atlethe's FoodCoach app gebruiken? Ga naar deze website voor meer informatie!

Gerelateerde updates