Ryan zit weer op de fiets na halfjaar blessureleed

Ryan zit weer op de fiets na halfjaar blessureleed

Belofterenner Archie Ryan kan weer voorzichtig trainen. De renner van het Jumbo-Visma Development Team sukkelde een halfjaar met knieproblemen, maar mag nu weer rustig opbouwen.

Na een halfjaar blessureleed zit Jumbo-Visma Development Team renner Ryan weer op de fiets. Momenteel kan hij een uurtje aan een stuk fietsen. “En dat voelt fantastisch”, aldus de 21-jarige Ier. “Ik heb best wel een zware tijd achter de rug. Er zijn weken geweest waarin ik na twintig minuten weer moest terugkeren omdat het toch nog niet lukte om pijnvrij te fietsen. Nu lukt dat wel en kan ik rustig gaan opbouwen.”

"Ik ben heel hongerig om terug te keren en toe te werken naar mijn hoogste niveau"

Archie Ryan

Ryan kende een zeer succesvol 2022, met ritzeges in de Tour de Slovaquie, en de Ronde de l’Isard en een vierde plaats in de Tour de l’Avenir. “Na het seizoen werd ik ziek, waardoor ik langer van de fiets moest blijven dan ik had gehoopt”, vertelt Ryan over wat er in de winter van 2022 gebeurde. “Toen ik midden november terugkeerde op de fiets, kreeg ik last van mijn knie. Vanaf dat moment was het een hele lange nachtmerrie om de problemen op te lossen. Ik heb veel specialisten gezien, heb veel met mijn fysiotherapeut gewerkt en ben gaan zwemmen om conditie te onderhouden. Ik ben blij dat er nu licht is aan het einde van de tunnel.”

Een datum plakken op zijn terugkeer in competitie is moeilijk, maar Ryan hoopt aan het einde van de zomer weer een rugnummer op te kunnen spelden. “Ik ben heel hongerig om terug te keren en toe te werken naar mijn hoogste niveau”, aldus de Ier. “Vorig seizoen was echt een goed jaar, hopelijk kan ik dat niveau opnieuw benaderen. Maar voorlopig geniet ik al van dat ene uurtje dat ik op de fiets kan zitten. Ik ben blij dat die nachtmerrie van afgelopen halfjaar achter me ligt.”

Gerelateerde updates