Team Jumbo-Visma Women investeert in toekomst met jonge Nederlandse aanwas

Team Jumbo-Visma Women investeert in toekomst met jonge Nederlandse aanwas

Team Jumbo-Visma Women voegt in 2023 drie jonge Nederlandse rensters toe aan de selectie: Nienke Veenhoven, Rosita Reijnhout en Maud Oudeman. Hiermee onderstreept de wielerploeg haar ambitie om te investeren in de toekomst door veelbelovend talent zelf op te leiden.

De achttienjarige Nienke Veenhoven is een van de rensters die in 2023 debuteert in het tenue van Team Jumbo-Visma. Ze werd het afgelopen jaar begeleid door CyclingClassNL, een onafhankelijk initiatief van de KNWU, NOC*NSF en Team Jumbo-Visma dat als doel heeft om nieuwe kampioenen naar de hoogste trede van het wereldpodium te begeleiden.
“Ik heb veel geleerd bij CyclingClassNL”, stelt de uit Oostzaan afkomstige Veenhoven. “Door de manier van trainen, maar ook op het gebied van voeding. Je groeit als renster wanneer je de juiste begeleiding krijgt.” Veenhoven verwacht zich bij Team Jumbo-Visma verder te ontwikkelen. “Ik wil graag leren hoe ik naar een koers moet toewerken en hoe ik me optimaal kan voorbereiden op een wedstrijd. Rijden bij de elite is nieuw voor mij, maar ik hoop me straks in de sprint of op korte klimmetjes van voren te laten zien.”

"Ik hoop me straks in de sprint of op korte klimmetjes van voren te laten zien"

Nienke Veenhoven

			© Nienke Veenhoven
© Nienke Veenhoven

Ook Rosita Reijnhout (18) heeft een recente historie bij CyclingClassNL. De Zeeuwse reed eind september op het WK in Australië naar een 25e plek in de categorie U23 en is trots op haar overstap naar de vrouwenploeg van Team Jumbo-Visma. “Ik wil groeien op fysiek en mentaal vlak. Ik hoop veel te leren van de rensters die al een paar jaar professioneel wielrennen. Daarnaast wil ik me langzaam maar zeker ontwikkelen tot een sterke renster. Ik heb er vertrouwen in dat dat met de begeleiding die ik hier ga krijgen, gaat lukken. Ik wil in de toekomst graag mijn stempel drukken op klimkoersen en ook de wedstrijden in België spreken me aan. En ik zou dolgraag ooit starten in de Giro. Dat is echt een droom.”

"Ik zou dolgraag ooit starten in de Giro. Dat is echt een droom"

Rosita Reijnhout

			© Rosita Reijnhout
© Rosita Reijnhout

Maud Oudeman is al bekend met het hoogste wielerniveau. Ze verdiende vorig jaar een profcontract bij Canyon/SRAM door als snelste te eindigen in een wedstrijd van Zwift Academy. Oudeman versloeg 31.000 vrouwelijke deelnemers. Dadelijk maakt de net negentien jaar geworden renster uit Nijmegen de overstap naar Team Jumbo-Visma.
“Ik kijk ernaar uit. In het motto ‘samen winnen’ kan ik me heel goed vinden. De wijze waarop Team Jumbo-Visma koerst, door goed samen te werken en als team te rijden, spreekt me heel erg aan.”
Oudeman ziet zichzelf als leergierig en toegewijd. Geef mij een opdracht en ik doe er alles aan om die zo goed mogelijk uit te voeren”, zegt ze. “Ik focus mij in de beginfase voornamelijk op het proces en dan hoop ik dat de resultaten snel zullen volgen.”

"Ik focus mij in de beginfase voornamelijk op het proces en dan hoop ik dat de resultaten snel zullen volgen"

Maud Oudeman

			© Maud Oudeman
© Maud Oudeman

Rutger Tijssen, sporttechnisch manager van Team Jumbo-Visma Women, is enthousiast over de nieuwe aanwas. “Deze talenten hebben bij de junioren bewezen dat ze op meerdere parcoursen uit de voeten kunnen. We hebben gekeken naar de behoefte van de ploeg en daarop ingespeeld. De enige verwachting die we in eerste instantie van Nienke, Rosita en Maud hebben is dat ze in een ontwikkelingscurve terechtkomen.”

Tijssen vervolgt: “Het zijn jonge meiden. Dat betekent dat we eerst een persoonlijk plan gaan opstellen dat puur gericht is op het volwassen worden als renster. Wij gaan heel goed kijken naar het niveau waarop de rensters zich op dit moment bevinden. Daarna zullen we logische vervolgstappen creëren. We bepalen bijvoorbeeld welke trainingen het beste bij hen passen en selecteren in welk type wedstrijd ze van start gaan. We leggen elke atleet als het ware langs een leerlijn en kijken welke acties nodig zijn om vooruitgang te boeken. Dat is per renster verschillend.”

"Wij gaan heel goed kijken naar het niveau waarop de rensters zich op dit moment bevinden. Daarna zullen we logische vervolgstappen creëren"

Sporttechnisch manager Rutger Tijssen

Ook teammanager Esra Tromp kijkt uit naar de samenwerking met de drie nieuwe rensters. “We hebben binnen Team Jumbo-Visma de filosofie om succes niet te kopen, maar om het zelf te kweken. We hebben de juiste mensen, middelen en kennis aan boord om talent te laten excelleren. Ik heb hoge verwachtingen van de nieuwe meiden, al zullen we geduld moeten hebben. Ons fundament is sterk genoeg om daarnaast ook te scoren in de World Tour-wedstrijden.”

Gerelateerde updates