Team Visma | Lease a Bike lanceert nieuwe tijdrithelm

Team Visma | Lease a Bike lanceert nieuwe tijdrithelm

Team Visma | Lease a Bike rijdt dit seizoen met een nieuwe tijdrithelm, de Aerohead ll. De Nederlandse ploeg ging een samenwerking aan met Giro Sport, een Amerikaans bedrijf dat een lange geschiedenis heeft in het ontwikkelen van aerodynamische fietshelmen. “Het is een project dat al meer dan een jaar loopt. Het doel is om een nog betere tijdrithelm te creëren dan die van vorig jaar”, vertelt Mathieu Heijboer, Head of Performance bij Team Visma | Lease a Bike.

De nieuwe tijdrithelmen zijn vandaag voor het eerst in competitie gebruikt tijdens de openingstijdrit van de Tirreno-Adriatico. “We hebben de helm afgelopen winter uitgebreid getest. Dat deden we aan de hand van positiescans en 3D-geprinte modellen van verschillende renners, zoals onder andere Jonas Vingegaard en Wout van Aert”, verduidelijkt Heijboer.

Aerodynamisch voordeel

Team Visma | Lease a Bike hoopt met hun nieuwe tijdrithelm nog een stap vooruit te zetten. “Deze helm is speciaal ontworpen om in de aeropositie te zitten”, aldus Heijboer. “Het is dan ook niet toevallig dat we op dat vlak heel wat vooruitgang geboekt hebben.” Een extra pluspunt is dat de renners over een nog beter zicht kunnen beschikken dan voordien. De reden hiervoor is dat het vizier van deze helm een stuk groter is dan de vorige. Overwegend positieve feedback dus, volgens Heijboer.

"Deze helm is speciaal ontworpen om in de aeropositie te zitten"

Mathieu Heijboer

Eén ding springt er zeker uit, het uiterlijk van de helm. “De renners trokken toch even hun wenkbrauwen op toen ze de helm voor het eerst zagen, maar uiteindelijk heeft dat niet lang geduurd”, zegt Heijboer. “Na enkele testen en het zien van de winsten was iedereen snel overtuigd.

Ash Lewin, hoofdontwerper van de Aerohead II: "Ik heb altijd gedroomd van de snelste helm ooit. Het was ongelooflijk om maandenlang samen met Visma aan Aerohead II te werken om gegevens en metingen van het team te verzamelen en de grenzen van het mogelijke voor een tijdrithelm op te zoeken. Om uiteindelijk naar de windtunnel in Eindhoven te gaan, Jonas een helm op te zetten en de cijfers te zien die aantoonden dat we geslaagd waren, was echt bijzonder. En natuurlijk hebben we daarna het ontwerp nog verder verfijnd, want dat is wat Giro doet."

De helmen zijn op maat gemaakt van elke renner en voldoen vanzelfsprekend aan de reglementen van de UCI. Dinsdag zien we de helmen ook terug in de ploegentijdrit in Parijs-Nice.

Gerelateerde updates