Foss mikt met opgekrikt vertrouwen op goede notering in Algarve

Foss mikt met opgekrikt vertrouwen op goede notering in Algarve

Na koersen in Australië en Spanje staat een delegatie van Team Jumbo-Visma deze week aan het vertrek in Portugal. Aldaar vindt van woensdag tot en met zondag de 49e editie van de Volta ao Algarve plaats. Tobias Foss hoopt direct hoge ogen te gooien tijdens zijn seizoensouverture.

De Volta ao Algarve zag het levenslicht in 1960. De koers dient als een belangrijke graadmeter voor de eerste grote World Tour-koersen van het wielerseizoen. Team Jumbo-Visma kende in de persoon van Primoz Roglic al eens succes in het eindklassement van de Portugese ronde. In 2017 boekte de Sloveen er zijn eerste eindoverwinning in een meerdaagse etappekoers.

Foss staat aan de vooravond van zijn wielerseizoen te trappelen om weer een rugnummer op te spelden. “Ik voel me heel goed op dit moment. De winter is voor mij heel goed verlopen. De trainingen gingen goed en ik heb veel kilometers kunnen maken. Het is natuurlijk afwachten hoe mijn vorm zal zijn, maar ik heb er een goed gevoel bij. Ik kan niet wachten om weer te beginnen met koersen.”

Het parcours van de Portugese rittenkoers kent veel overeenkomsten met de editie van verleden jaar. Destijds werd Foss zesde in het eindklassement, ondanks een crash in de slotfase van de tweede etappe. De Noor raakte in kansrijke positie betrokken bij een valpartij waardoor hij een eventuele etappezege in rook zag opgaan.

In de twee ritten met finish bergop, een etappe door de Portugese heuvels en een rit voor de snelle mannen hoopt Foss zich een goede uitgangspositie te verschaffen. “Op de laatste dag rijden we een tijdrit. Dat is voor mij natuurlijk erg bijzonder, omdat ik dan mag starten in de regenboogtrui. Ik kan niet wachten om deze weer te tonen aan de hele wereld. Na de gewonnen titel in Australië was het seizoen nog maar kort. In de Chrono des Nations mocht ik hem voor het eerst tonen aan het publiek. Ik kijk ernaar uit om dat komende week weer te mogen doen”, zo glimlacht de wereldkampioen.

In die desbetreffende Chrono des Nations snelde de 25-jarige coureur naar de tweede plek, op slechts twee seconden van de uiteindelijke winnaar Stefan Küng. “Die trui gaf me daadwerkelijk vleugels. Hopelijk is dat dit seizoen weer zo. Of er na het winnen van de wereldtitel iets veranderd is? Misschien wel een klein beetje. Ik sta met nog meer zelfvertrouwen aan de start van een tijdrit. Voor mezelf is duidelijk geworden dat ik ook op het allerhoogste niveau een koers kan winnen. Die lijn wil ik dit seizoen heel graag doortrekken, te beginnen in de Algarve. Al zal de concurrentie ook serieus rekening met me houden na die bewuste dag in september”, vertelt Foss met een knipoog.

"Ik wil dit seizoen constante resultaten neerzetten"

Tobias Foss

“Het heeft me een hoop tastbare herinneringen opgeleverd die ik mijn leven lang niet zal vergeten”, zo stelt de man uit Vingrom. “Maar ik kijk wel verder dan alleen dit hoogtepunt. Ik wil dit seizoen constante resultaten neerzetten. Daar beginnen we hopelijk deze week mee in de Algarve. Het parcours van de tijdrit is bijna 25 kilometer lang en op mijn lijf geschreven. Het is erg technisch en glooiend. We gaan ons best doen er iets moois van te maken. Het is zeker weten direct een van mijn persoonlijke doelen voor dit seizoen”, doelt Foss op een goede eindklassering in de Portugese wedstrijd.

Naast Foss staan namens Team Jumbo-Visma Tim van Dijke, Gijs Leemreize, Milan Vader, Sam Oomen en Owen Geleijn aan de start.

Gerelateerde updates