Oud-winnaar Labecki topfit aan start ‘Vlaanderens Mooiste’

Oud-winnaar Labecki topfit aan start ‘Vlaanderens Mooiste’

Zondag is het tijd voor de Ronde van Vlaanderen. Wielerfans kijken al maanden reikhalzend uit naar deze monumentale koers door de Vlaamse Ardennen. En zij niet alleen: ook de rensters van Team Jumbo-Visma hebben veel zin in ‘Vlaanderens Mooiste’.

De Ronde van Vlaanderen wordt door Vlamingen liefkozend de Hoogmis of Vlaanderens Mooiste genoemd. De wedstrijd bestaat sinds 1913. In 2004 gingen voor het eerst ook vrouwen van start.

Twee atleten uit de huidige ploeg van Team Jumbo-Visma mochten de wedstrijd al eens op hun naam schrijven: Marianne Vos in 2013, Coryn Labecki in 2017. Beiden staan ook dit jaar aan de start. Vol vertrouwen in zichzelf én het team.
Labecki: “Ik voel me heel sterk momenteel, zowel lichamelijk als mentaal. Dat was aan het begin van seizoen al het geval, maar ik merk dat ik elke wedstrijd beter word. Dat geldt ook voor mijn teamgenotes. Marianne (Vos) liet afgelopen zondag tijdens Gent-Wevelgem al zien dat ze goed in vorm is, Anna (Henderson) is altijd een betrouwbare schakel en ook op de andere rensters kunnen we rekenen.”

Sportliefhebbers vergelijken de Ronde van Vlaanderen weleens met de Elfstedentocht. Beide sportevenementen hebben immers een rijke historie en zijn ongekend populair. De Amerikaanse Labecki refereert aan een sportspektakel in haar eigen thuisland.
“De Ronde van Vlaanderen is als Superbowl Sunday: een enorm evenement dat veel toeschouwers trekt. Ook mijn echtgenoot Nate staat zondag langs de kant. Dat geeft me extra energie. Hij is uit Californië overgekomen om me deze week te supporten. In het jaar dat ik won was hij er ook bij, samen met mijn vader.”

"Heuvels en kasseien, daar ligt een deel van onze kracht, dus we gaan voor de winst"

Coryn Labecki

De vrouwen leggen zondag 158 kilometer af. Ze passeren zes kasseistroken en beklimmen maar liefst elf hellingen. De eerste helling – de Wolvenberg – dient zich aan na 69 kilometer. Daarna volgen de Marlboroughstraat, Berendries, Valkenberg en Koppenberg. De Koppenberg bevat het steilste stukje uit de race (22%). Na 114 kilometer volgen de rensters exact hetzelfde parcours als de mannen die om tien uur zijn gestart. Dit deel van het parcours is op zijn zachtst gezegd behoorlijk uitdagend. Elke vijf kilometer ligt er weer een nieuwe helling te wachten, steeds voorafgegaan door een kasseistrook.

Het beste wordt in de Ronde van Vlaanderen overduidelijk voor het laatst bewaard, want in de finale wachten de Oude Kwaremont (2200 meter à 4%) en Paterberg (360 meter à 12,9%). Vanaf de top van de Paterberg is het nog ruim dertien kilometer naar de finish in Oudenaarde. Dit laatste stuk is vlak.

“Het wordt een zware wedstrijd”, weet Labecki. “Maar het parcours past goed bij mij en ook bij de rest van het team. Heuvels en kasseien, daar ligt een deel van onze kracht. We gaan dus voor de winst. Maar ongeacht de uitslag: het wordt een mooie dag, want de Ronde is gewoon een speciale wedstrijd.”

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen start om 13.25 uur. De finish wordt verwacht om 17.45 uur.

De selectie voor de Ronde van Vlaanderen (vrouwen)

Coryn Labecki
Marianne Vos
Anna Henderson

Karlijn Swinkels
Riejanne Markus
Romy Kasper

 / 
			© Labecki at the finish of de Ronde van Vlaanderen 2017
			© Labecki at the finish of de Ronde van Vlaanderen 2017
			© Labecki after Gent-Wevelgem 2022
© Labecki at the finish of de Ronde van Vlaanderen 2017
© Labecki at the finish of de Ronde van Vlaanderen 2017
© Labecki after Gent-Wevelgem 2022

Gerelateerde updates