Swinkels in aanloop naar Hoogmis overtuigd van kwaliteiten Jumbo-Visma Women

Swinkels in aanloop naar Hoogmis overtuigd van kwaliteiten Jumbo-Visma Women

Komende zondag staat voor Team Jumbo-Visma Women de Ronde van Vlaanderen op het programma. De wedstrijd van bijna 160 kilometer is zonder twijfel een van de grootste koersen van het voorjaar. Reden te meer om met Karlijn Swinkels vooruit te kijken. “We hebben de kwaliteiten om iets moois neer te zetten.”

De vrouweneditie van Vlaanderens Mooiste is toe aan de twintigste uitgave. Start- en finishplaats is Oudenaarde, en de scherprechters zijn net als in de mannenkoers de beklimmingen van de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg. In 2013 schreef Marianne Vos de wedstrijd op haar naam, in 2017 kwam ploeggenote Coryn Labecki als winnares over de streep.

“Het is de mooiste en grootste klassieker van het voorjaar”, bejubelt Swinkels de Belgische wedstrijd. “Het heeft natuurlijk de status van een monument, en dat is te merken ook. Bij zowel de mannen- als de vrouwenkoers is het een totale gekte langs de kant van de weg. Je krijgt superveel energie van het publiek dat rijendik staat. Je kan wel stellen dat het wielrennen hier leeft, haha.”

Swinkels reed de wedstrijd vorig jaar ook en herinnert zich die editie nog goed. “De koers ontbrandde op de Koppenberg. Ik vermoed dat dat dit jaar niet veel anders gaat zijn. Als we met een aantal meiden die passage kunnen overleven, dan kunnen we in de finale mooie dingen laten zien. Met Marianne, Anna Henderson en met ondergetekende hopen we tot diep in de finale mee te strijden om de podiumplaatsen”, spreekt de Brabantse de ambities van de ploeg uit.

“Het gaat een heel open, maar ook slopende wedstrijd worden”, gaat Swinkels verder. “Positioneren is in deze koers cruciaal. Het gehele deelnemersveld weet dat, dus niemand zal zich verschuilen. Alert zijn, gebruik maken van je instinct en diep in je krachtenarsenaal tasten zijn de ingrediënten die zondag nodig gaan zijn. Hopelijk zitten we tot ver in de finale met een aantal meiden goed van voren, zodat we de sterkte van de breedte van onze ploeg kunnen benutten. We gaan voor het hoogst haalbare.”

"Ik merk dat ik stappen heb kunnen zetten in tegenstelling tot de voorgaande jaren"

Karlijn Swinkels

De afgelopen seizoenen zette Swinkels stukje bij beetje stappen in voorwaartse richting. Ook over de prestaties van dit seizoen is de 24-jarige renster zeker niet ontevreden. “Ik ben zeer content met hoe mijn voorjaar tot nu toe is verlopen. Ik merk dat ik stappen heb kunnen zetten in tegenstelling tot de voorgaande jaren. Het gaat telkens iets beter, waarbij ik steeds een paar plaatsjes omhoog klim. Het grote doel is om nog dit voorjaar podium te rijden. Uiteraard ga ik iedere wedstrijd in om te winnen, dat zit nu eenmaal in mijn karakter. Daarvoor sta je simpelweg aan de start. Een podiumplaats is echter mijn realistische doelstelling. Het zou heel mooi zijn wanneer ik dat kan bewerkstelligen.”

Swinkels sluit af met een laatste vooruitblik naar de koers van komend weekend. “We willen pro-actief koersen en ons mengen in de strijd om de zege. We moeten niet bang zijn om alles of niet te spelen als de koerssituatie daar om vraagt. Ik ben ervan overtuigd dat we als ploeg de kwaliteit hebben om een mooi resultaat neer te zetten.”

Naast Swinkels, Vos en Henderson staan aanstaande zondag ook Teuntje Beekhuis, Eva van Agt en Coryn Labecki aan de start in Oudenaarde.

Gerelateerde updates