Swinkels start met vertrouwen aan klassiek voorjaar in Omloop Het Nieuwsblad

Swinkels start met vertrouwen aan klassiek voorjaar in Omloop Het Nieuwsblad

Komend weekend is het eindelijk zover. Het zal menig wielerliefhebber als muziek in de oren klinken: het traditionele openingsweekend van het klassieke wielervoorjaar. Zaterdag staat ook voor Team Jumbo-Visma Women de Omloop Het Nieuwsblad op het programma. Karlijn Swinkels hoopt aldaar haar goede seizoenstart een passend vervolg te geven.

De 24-jarige renster gaf verleden week acte de présence in Setmana Ciclista-Volta Comunitat Valenciana Fèmines. “We reden daar met een sterk team. Mijn persoonlijke hoogtepunt was de derde plaats in de afsluitende etappe. Een gereduceerd peloton met sterke rensters was veroordeeld tot het sprinten om plek drie. Het geeft me veel vertrouwen dat ik in staat was die sprint te winnen. Dat is een fraaie opsteker richting wat komen gaat.”

Daarmee doelt Swinkels onder meer op de Omloop. Die wedstrijd is toe aan de achttiende editie, maar is dit jaar voor het eerst onderdeel van de WorldTour. De koers met start in Gent en finish in Ninove is ruim 130 kilometer lang en heeft acht hellingen en vijf kasseistroken voor de rensters in petto.

“Het is lastig om vooraf een koerssituatie uit te tekenen”, is Swinkels zich bewust. “De voorbije jaren tekenden zich meerdere situaties af. Het is fijn om te weten dat ons team verschillende kwaliteiten bezit. We hebben rappe dames die zowel in een pelotonsprint als in een sprint van een gereduceerde groep een korte uitslag kunnen rijden. Ook hebben we rensters die niet zullen schromen mee te springen in een aantrekkelijke vluchtgroep. Dat brede arsenaal aan kwaliteiten tekent denk ik wel de sterkte van deze ploeg.”

Voor Swinkels zelf is de koers van zaterdag een onderdeel van haar opbouw naar andere doelen later dit voorjaar. “Maar dat betekent zeker niet dat ik zaterdag zonder enige ambitie start. De voorbije week heeft mij veel vertrouwen gegeven. Bovendien kan ik niet wachten om te starten aan het klassieke voorjaar. Ik wil graag voor mezelf duidelijk krijgen waar ik momenteel sta en wat ik nog moet bijschaven. Maar na Valencia kan ik stellen dat de vorm goed is. Ik kijk er daarom ook extra naar uit”, glimlacht de Brabantse.

"Het team heeft iets onvoorspelbaars"

Karlijn Swinkels

“Ik acht ons in staat dit voorjaar met verschillende meiden resultaten te kunnen rijden” vertelt Swinkels desgevraagd. “Het team heeft iets onvoorspelbaars, in de positieve zin van het woord. Wellicht zijn we op voorhand lastig te peilen voor andere ploegen. Als alles op zijn plek valt, komen we hopelijk snel dicht bij een overwinning. We hebben er stuk voor stuk hartstikke veel zin in.”

Naast Swinkels staan namens Team Jumbo-Visma Women ook Coryn Labecki, Anna Henderson, Riejanne Markus, Amber Kraak en Linda Riedmann aan de start in Gent.

Gerelateerde updates