Vooruitkijken naar Dwars door Vlaanderen

Vooruitkijken naar Dwars door Vlaanderen

Met de start op woensdagochtend in Dwars door Vlaanderen, zitten de renners en rensters halverwege de Belgische tiendaagse, heilige wielerweek. De race heeft dit jaar heel wat nieuws in petto.

Na de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem staat de volgende wedstrijd op het programma van beide World Tour-teams van Team Jumbo-Visma. De semi-klassieker start in Roeselare en gaat via dertien hellingen traditiegetrouw naar de finish in Waregem. Maar het parcours werd voor deze editie grondig hertekend. De vrouwen krijgen in 120 kilometer 10 hellingen en 5 kasseistroken voorgeschoteld. Voor de mannen staat er 180 kilometer op het programma met dezelfde 5 kasseistroken en 13 hellingen.

Bekende hellingen als de Kluisberg en Taaienberg werden eruit gehaald en de renners zullen dit jaar ook niet over de kasseien van de Stationsberg dokkeren. In de plaats daarvan krijgen de atleten de minder gekende hellingen als de Zeelstraat, de Stooktestraat en de Ladeuze voorgeschoteld. Kuitenbijters als de Nieuwe Kwaremont, Knokteberg-Trieu, Hotond, Kanargieberg en de Kortekeer keren dan wel weer gewoon terug. Alsof dat niet genoeg is, werd ook het aantal kasseistroken uitgebreid van drie naar vijf. Veel van deze stroken liggen in de finale.

DDV (m)

Naast Tiesj Benoot, David Dekker, Pascal Eenkhoorn, Timo Roosen, Olav Kooij en Mike Teunissen staat ook Mick van Dijke aan de start. Hij maakte in september vorig jaar de overstap van het Development team. “Voor mij is dit inderdaad meteen een niveau hoger”, zegt Van Dijke lachend.

“Er staan gewoon heel goeie renners aan de start. Met Benoot en Teunissen hopen wij natuurlijk een grote rol te kunnen spelen in de finale. Ze hebben het de afgelopen klassiekers ook al erg goed gedaan en wij gaan hen volop ondersteunen om er alles uit te halen. Stiekem hoop ik dat ik het zelf ook kan schoppen tot in de finale. Er zitten minder bekende hellingen in de race dit jaar. Hellingen die ik zelf nog niet omhoog heb gereden, maar ik heb wel research gedaan naar hoe steil en lang ze zijn natuurlijk. Mijn seizoen is tot nu toe goed verlopen. Zo kon ik in de Friesland Elfsteden Race voor de overwinning sprinten en deed ik in Drenthe mee voor de finale. Ik start woensdag dus met vertrouwen en ben trots dat ik deel uitmaak van deze ploeg.”

DDV (v)

“Ook wij kijken uit naar deze wedstrijd”, sluit Lieselot Decroix, racecoach bij Team Jumbo-Visma Women aan. “Met Teuntje Beekhuis, Karlijn Swinkels, Anouska Koster, Linda Riedmann, Aafke Soet en Noemi Ruegg gaan we met een ander team naar deze wedstrijd dan in Gent-Wevelgem of de Ronde van Vlaanderen. Dat betekent ook dat er minder vaste rollen zijn deze keer, maar dat iedereen haar kans kan grijpen. Met 120 kilometer is het een korte, maar lastige wedstrijd met veel hoogtemeters, korte venijnige hellingen en een kasseistrook op het einde. Een ideale wedstrijd voor onze jonge rensters om zichzelf verder te ontwikkelen. We vertrekken dus zonder druk naar de wedstrijd maar wél met de wens om er goed te presteren.”

De start bij de vrouwen is woensdag om 11u30, de mannen starten om 12u45. Vanaf 14u30 is de wedstrijd live te zijn bij Sporza op Eén

Op zaterdag 2 april wordt de Volta Limburg Classic verreden. Koen Bouwman, Gijs Leemreize, Tom Dumoulin, Pascal Eenkhoorn, Lars Boven, Owen Geleijn en Rick Pluimers zullen er voor Team Jumbo-Visma aan zet komen. Deze wedstrijd over Limburgse wegen start om 12 uur en is goed voor 195 kilometer.

Gerelateerde updates