Dubbelslag voor Graat in Istrian Spring Trophy

Dubbelslag voor Graat in Istrian Spring Trophy

Tijmen Graat heeft de derde etappe in de Istrian Spring Trophy in Kroatië gewonnen. De twintigjarige Nederlander van Jumbo-Visma Development Team bleef Adam Toupalik en ploeggenoot Darren van Bekkum voor in de koninginnenrit van de vierdaagse etappekoers. Door zijn overwinning start Graat morgen in de leiderstrui.

In de eerste twee etappes, waaronder een proloog van anderhalve kilometer, wist de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma met Van Bekkum en Dario Belletta al twee toptienplaatsen te bemachtigen.

"Mijn eerste overwinning op de weg en dat in een shirt van Team Jumbo-Visma, ongelofelijk."

Tijmen Graat

Vandaag stond de koninginnenrit tussen Novigrad en Motovun op het programma. “Gedurende de hele etappe reden we goed vooraan met de ploeg. Het was de bedoeling dat ik ging aanvallen op de laatste klim”, zegt Graat. “Na één kilometer klimmen demarreerde ik, waarna ik nog twee kilometer solo reed tot aan de streep. Op het einde werd het nog nipt, maar ik kon de zege binnenhalen en Darren werd nog derde. Elk detail van het plan werd perfect uitgevoerd. Iedereen van deze ploeg heeft daaraan bijgedragen.”

“Dit is gewoon een droom die uitkomt”, glundert Graat. “Mijn eerste overwinning op de weg en dat in een shirt van Team Jumbo-Visma, ongelofelijk. Het feit dat Menno zijn bergtrui verstevigt en dat ik morgen in de leiderstrui start, is fantastisch. We zullen morgen dan ook terug knallen met de ploeg. Ik heb er vertrouwen in.”

"Het is mooi om onszelf met een topresultaat te kunnen belonen."

Robert Wagner

Ook ploegleider Robert Wagner zag dat het plan van vandaag tot in de puntjes werd uitgevoerd. “Ons plan werd met klasse afgerond. In eerste instantie wilden we de bergtrui van Menno veiligstellen. Dat heeft hij met ondersteuning van zijn ploegmaats zeer goed volbracht. Op het einde wilden we Tijmen en Darren uitspelen op de slotklim. Pietro en Dario leverden fantastisch werk om ze tot aan de voet van de klim te brengen, waarna ze eerste en derde eindigden. Fantastisch.”

Voor Wagner telt meer dan alleen de resultaten. “De uitslagen zijn mooi, maar waar het hier vooral om draait is de ontwikkeling van de renners. De mannen reden heel erg goed, precies zoals we afgesproken hadden. Het is dan ook mooi om onszelf te kunnen belonen met een topresultaat. De ontwikkeling die Tijmen doormaakt is heel knap, want hij is op relatief latere leeftijd begonnen met wielrennen. We wisten dat hij hier kon meedoen voor de zege en hij maakt het gewoon waar. Hopelijk kunnen we het morgen mooi afsluiten, maar dit hebben we al en hier gaan we van genieten”, besluit de voormalig profrenner trots. Dankzij de overwinning van Graat, die zijn eerste kennismaking met de Nederlandse profploeg had tijdens een clinic in 2018 en zich in 2022 bij de opleidingsploeg voegde, behaalde Jumbo-Visma Development Team de eerste zege van het seizoen.

Foto: Stiehl Photography

Gerelateerde updates