Kooij strandt buiten top tien in openingsetappe UAE Tour

Kooij strandt buiten top tien in openingsetappe UAE Tour

Gemengde gevoelens bij Team Visma | Lease a Bike. De Nederlandse ploeg heeft in de persoon van Olav Kooij geen gooi kunnen doen naar de zege in de openingsetappe van de UAE Tour. De jonge Nederlandse spurter toonde zich wel aan het front in de slotkilometer, maar kwam uiteindelijk niet in de buurt van de eerste dagzege. Loe van Belle greep onderweg de witte jongerentrui.

Onderweg reed het peloton over lange en brede wegen door de woestijn. De openingsrit van de tweede WorldTour-etappekoers van 2024 zou zomaar eens leverancier kunnen worden van een aantal fraaie ansichtkaarten, maar voor de troepen van Team Visma | Lease a Bike wordt het er eentje zonder extra cachet. Na goed werk van zijn ploegmaats kwam Kooij nog wel in een kansrijke positie in de listige finishstraat, maar hij zakte uiteindelijk terug op de oplopende strook.

Door een slimmigheidje onderweg start Loe van Belle in de tijdrit van morgen in de witte jongerentrui. “Tijdens het kopwerk voor Olav vernam ik via de communicatie dat er bij een tussensprint nog één seconde te verdienen was. Ik dacht bij mezelf dat ik het moest proberen. Rijden in de witte trui in een WorldTour-koers is een mooie bijkomstigheid. Het blijft voor mij erg speciaal om in zo’n sterk deelnemersveld rond te mogen rijden. Veel van de mannen die ik vroeger aanschouwde op TV zijn tegenwoordig collega’s. Daar geniet ik nog iedere keer van”, vertelt de 22-jarige Van Belle.

De Nederlander geeft toe dat het veroveren van de jongerentrui niet prioriteit nummer één was. “We wilden met Olav voor de zege gaan. Helaas is dat niet gelukt. In zo’n sterk deelnemersveld is dat echter geen schande. Gelukkig komen er snel nieuwe kansen. Het gaat telkens beslist worden op de kleinste details. Het vertrouwen in Olav is en blijft groot, dus we zullen de komende week alles in het werk stellen om een etappe te winnen.”

“De sprint was zoals vooraf verwacht erg hectisch”, stelt ploegleider Maarten Wynants. “Alles verliep voor ons prima, op de laatste honderden meters na. Tim van Dijke zat in het slot nog op kop, maar zag Olav op dat moment niet in zijn wiel. Olav geraakte vervolgens nog wel in de buurt van de eerste rij, maar kon uiteindelijk niet wedijveren met de concurrentie. Er komen gelukkig nog een aantal kansen aan deze week.”

"Er komen gelukkig nog een aantal kansen aan deze week"

Maarten Wynants

Door de hectiek ontstond er in de laatste kilometer een massale valpartij, waarbij ook Attila Valter tegen het asfalt kwakte. “Attila raakte betrokken en is momenteel wat gehavend. Op het eerste oog lijkt de schade mee te vallen. Hij heeft de nodige schaafwonden. Dat is een flinke tegenvaller, maar we zijn blij dat het er voor nu op lijkt dat hij zijn weg kan vervolgen”, luidt de update van Wynants.

Gerelateerde updates