Kraak op eindpodium Ronde van Scandinavië

Kraak op eindpodium Ronde van Scandinavië

Amber Kraak besluit de Ronde van Scandinavië als derde in het eindklassement. De 29-jarige Nederlandse eindigde de laatste etappe van de vijfdaagse rittenkoers als twaalfde. De ritzege was voor Cecilie Uttrup Ludwig. De afscheidnemende Annemiek van Vleuten is eindwinnaar.

De vijfde en laatste etappe van de Ronde van Scandinavië werd op veertig kilometer van de streep opgeschrikt door een valpartij in het peloton. Kraak, Maud Oudeman en Carlijn Achtereekte raakten erbij betrokken, maar beide Team Jumbo-Visma-rensters konden hun weg vervolgen.

Ondertussen maakte de groep der favorieten, met Kraak, jacht op vluchter Anya Louw. De Australische werd uiteindelijk ingerekend tijdens de lokale ronden in aankomstplaats Haderslev. De ritwinst was voor Ludwig. De tweede in het klassement pakte uit met een sterk eindschot vanuit het uitgedunde peloton. Kraak kwam als twaalfde over de streep. Haar derde plaats in de eindklassering kwam niet meer in gevaar.

"Het doel was om in de top vijf te eindigen. Dat het uiteindelijk derde is geworden, is erg mooi."

Amber Kraak

“Na de grote valpartij in het peloton kwam ik even achterop te zitten”, reageert Kraak. “Net voor de lokale ronden maakte ik opnieuw de aansluiting. Dat zorgt er wel voor dat je niet relaxed aan de finale kan beginnen. Gelukkig kreeg ik genoeg steun van de ploeggenoten om mijn derde plek te verdedigen. Door de hevige regenval was de finale allesbehalve aangenaam, maar ik ben heel opgelucht dat het gelukt is. Het doel voor aanvang van de ronde was om in de top vijf te eindigen. Dat het uiteindelijk derde is geworden, is erg mooi. We kunnen huiswaarts keren met een goed gevoel.”

“We kunnen terugblikken op een succesvolle week”, aldus een trotse racecoach Carmen Small. “We stonden hier aan de start met een mix aan ervaring en talent. Met het sterke deelnemersveld in het achterhoofd wisten we niet of vijfde worden mogelijk ging zijn. De inspanningen van alle rensters van het team hebben de afgelopen week het verschil gemaakt. We wisten dat elke rit belangrijk was voor Amber. Het is schitterend dat Amber hier als derde eindigt en haar eerste podiumplek in een rittenkoers kan behalen.”

 / 

Gerelateerde updates