Roglic viert rentree in peloton met ritzege in Tirreno-Adriatico

Roglic viert rentree in peloton met ritzege in Tirreno-Adriatico

Primoz Roglic heeft de vierde etappe van Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. Op de venijnige slotbeklimming naar Tortoreto beschikte de Sloveen van Team Jumbo-Visma over de beste punch. Wout van Aert kwam aan de voet van de slotklim ten val en zag zijn kans op de ritoverwinning in duigen vallen.

Met vier beklimmingen in de laatste vijftig kilometer zat het venijn in de staart. Op de tweede passage van de Tortoreto ontbrandde de koers toen Julian Alaphillipe de knuppel in het hoenderhok gooide. Van Aert reageerde alert en hoewel de rest van het peloton even later ook terugkeerde, was het duidelijk welke intenties de Belg had.

Aan de voet van de vierde en laatste beklimming ging het mis voor Van Aert, die in aanraking kwam met Tom Pidcock. Beiden kwamen ten val, maar konden hun weg vervolgen. "Ik heb niet teveel pijn. Ik ben geschaafd, maar ik hoop dat het oké is", aldus Van Aert.

Na de uitschakeling van de eerste zegekandidaat moest Team Jumbo-Visma overstappen naar een ander plan. Roglic zag zijn kans schoon en ging de sprint van het uitgedunde peloton vroeg aan. Op de streep troefde hij Alaphilippe en Adam Yates af. Wilco Kelderman eindigde knap als vierde. "Ik ben superblij. Het is altijd fijn om te winnen", reageert een blije Roglic.

"Het ging niet helemaal volgens plan"

Primoz Roglic

"Het ging alleen niet helemaal volgens plan. Normaal gesproken wilden we met Wout voor de overwinning gaan, maar hij kwam aan de rechterkant van de weg ongelukkig ten val. Zelf zat ik op dat moment aan de linkerkant, zodat ik een crash kon voorkomen. Vanaf dat moment moesten we van tactiek veranderen en dat deden we goed."

Roglic rijdt in Italië zijn eerste wedstrijd sinds zijn val in de Ronde van Spanje. Na een schouderoperatie in oktober wachtte een lange revalidatie. "Het was een pittige tijd, zowel voor mij als voor mijn familie. Ik heb hard gewerkt en veel moeten opofferen om hier weer te kunnen staan", aldus de olympisch kampioen tijdrijden.

"Aan het begin van de week wist ik nog niet waar ik zou staan, dus om eerlijk te zijn, verbaas ik mezelf wel een beetje. Ik ben heel erg blij dat het harde werk van de afgelopen maanden zich terugbetaalt."

Door zijn overwinning is Roglic gestegen naar de tweede plek in het klassement. Morgen wacht er opnieuw een aankomst bergop.

 / 

Gerelateerde updates