Van Empel eindigt als derde in modderige editie NK veldrijden

Van Empel eindigt als derde in modderige editie NK veldrijden

Fem van Empel is als derde geëindigd op het NK veldrijden. Op het loodzware parcours in Zaltbommel reed de Europees kampioene een sterke openingsfase, waarna ze in de tweede helft wat terrein prijs moest geven. Marianne Vos finishte op de tiende plaats.

Van Empel opende het bal door snel uit de startblokken te schieten en de leiding te pakken. Aan het einde van de eerste ronde wisten Puck Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado aan te sluiten. Wat volgde was een felle driestrijd in het modderbad van Zaltbommel. Pieterse accelereerde bij aanvang van de derde ronde en Van Empel kreeg steeds meer moeite om haar tempo bij te houden. Uiteindelijk was de derde plaats na verwoede pogingen het hoogst haalbare.

"Uiteindelijk mis ik net een paar procentjes op de crossfiets."

Fem van Empel

“Het eerste gedeelte van de cross voelde ik me nog redelijk goed”, vertelt de 20-jarige renster van Team Jumbo-Visma. “Toen wachtte ik een beetje af en merkte ik meteen dat het eerste deel van het parcours me beter lag. Het waren extreme omstandigheden vandaag, dus dat maakte het extra zwaar. Uiteindelijk mis ik net een paar procentjes op de crossfiets. Ik heb sinds Val di Sole niet meer op dit materiaal getraind. Als je met de toppers wil strijden mag je niet minder zijn. Daar komt bij dat ik een verkoudheid opliep in Koksijde en ik geblesseerd was aan mijn knie. Misschien kwam dit NK net te vroeg.”

“We hebben een zeer sterke Pieterse gezien vandaag”, aldus ploegleider Jan Boven. “Uiteindelijk heeft de sterkste vrouw vandaag gewonnen. Fem had moeite om het looptempo te volgen. Van tevoren hadden we gehoopt daar iets sterker te zijn, zodat Fem gedurende de race een beetje kon sparen. Marianne had het lastig op dit type parcours. Dan wordt het een hele moeilijke race. We kwamen hier op voorhand wel voor de nationale titel; het is jammer dat dat niet gelukt is.”

 / 

Gerelateerde updates