Vingegaard en Van Aert bijten tanden stuk op tweeling in openingsetappe Tour de France

Vingegaard en Van Aert bijten tanden stuk op tweeling in openingsetappe Tour de France

Titelverdediger Jonas Vingegaard en Wout van Aert zijn in de eerste etappe van de Tour de France in een elitegroepje gefinisht, kort achter nummers één en twee Adam en Simon Yates.

Het Grand Départ van de 110e Tour de France had plaats in Bilbao. Na het startschot ontstond een kopgroep van vijf, die op zo’n vijftig kilometer van de streep ingerekend werd door een nerveus peloton. In dat peloton zorgden de Team Jumbo-Visma-renners, in dienst van kopman Vingegaard en favoriet op ritwinst Van Aert, voor de controle.

Met de steile Côte de Pike in het vooruitzicht ging het snel in de meute. Tijdens de beklimming versnelde Tadej Pogacar fors. Vingegaard volgde gezwind en even later kwam ook Van Aert aansluiten samen met ploeggenoten Sepp Kuss en Wilco Kelderman. Ondertussen kozen Adam en Simon Yates voor de aanval. De twee bereikten, ondanks het harde werk van Sepp Kuss en Wilco Kelderman in de achtervolging, samen de aankomstlijn.

"Zuur dat ik niet kon sprinten voor de etappezege en de gele trui"

Wout van Aert

“Chapeau voor hoe de ploeg vandaag reed”, reageert een ietwat teleurgestelde Van Aert na afloop. “We konden niet veel meer doen dan dit. Het is zuur dat ik niet kon sprinten voor de etappezege en de gele trui.”

“Gefeliciteerd aan de Yates-broers”, gaat Van Aert verder. “Ze bleven vooruit toen Sepp en Wilco vol aan het rijden waren. Dat was heel sterk van hun. Tactisch gezien is het voor ons een goede zaak dat UAE Team Emirates het geel pakt, maar ik had heel graag zelf de gele trui aangetrokken na vandaag. De vorm zit goed. Ik kom over de streep met de beste klimmers, dus dat is mooi.”

"Belangrijk dat we zonder kleerscheuren de openingsetappe doorgekomen zijn"

Jonas Vingegaard

Vingegaard blikt dan weer tevreden terug. “Ik moet de ploeggenoten bedanken voor hun harde werk vandaag”, zegt de titelverdediger. “Ze waren allemaal supersterk. Natuurlijk hoopten we om hier de etappezege te pakken, maar het is ook belangrijk dat we allemaal zonder kleerscheuren de openingsetappe doorgekomen zijn. Pogacar nam vier bonificatieseconden, maar de Tour zal waarschijnlijk niet op die vier seconden beslist worden.”

“Het was een typische etappe in de eerste week van de Ronde van Frankrijk”, aldus sportief directeur Merijn Zeeman. “Er heerste veel nervositeit in het peloton, dus was het zaak om de kopmannen te beschermen. Dat deden de mannen heel erg goed vandaag. Verder was het heel knap hoe Wout met de beste klimmers meeging. Het is jammer dat hij net niet voor de ritwinst kon gaan, maar voor het klassement is deze uitslag allesbehalve slecht.”

 / 

Gerelateerde updates