Vos en Markus grijpen de macht in koninginnenrit Volta a Catalunya

Vos en Markus grijpen de macht in koninginnenrit Volta a Catalunya

Marianne Vos heeft op indrukwekkende wijze de tweede etappe van de Volta a Catalunya op haar naam geschreven. De 37-jarige renster van Team Visma | Lease a Bike was in de zware bergrit een klasse apart en bereikte solo de streep. Riejanne Markus eindigde als tweede en bezet in het algemeen klassement de tweede plek achter Vos.

In de tweede rit van de Catalaanse driedaagse kregen de rensters twee beklimmingen van de eerste categorie voor de wielen. Aan de voet van de slotklim toonde Team Visma | Lease a Bike meteen haar intenties. Fem van Empel trok als eerste ten aanval, gevolgd door Femke de Vries. Nadat beide rensters waren teruggepakt door het uitgedunde peloton was het de beurt aan Vos.

De meervoudig wereldkampioene kreeg aanvankelijk vier rensters, waaronder Markus, met zich mee, maar na een tweede demarrage kon niemand volgen. In de slotkilometers bleef Vos een hoog tempo rijden, waarna ze onbedreigd naar haar zesde overwinning van het seizoen kon rijden. Markus maakte het feest compleet door als tweede te eindigen. 

"Dit is bizar. Ik had nooit verwacht dat ik in een bergetappe mee zou kunnen doen voor de overwinning", glundert Vos na haar fraaie zege. “De benen voelden goed en ik probeerde op de slotklim zo lang mogelijk mee te doen. Terwijl de groep steeds kleiner werd, zag ik nog veel teamgenoten om me heen. Dat was een topgevoel en motiveerde me enorm."

"Heel bijzonder om hem op deze manier te winnen."

Marianne Vos

"Het plan was dat Fem en Femke de koers vanaf de voet van de klim hard zouden maken. Dat voerden ze supergoed uit", complimenteert Vos haar ploeggenoten. "Na de aanval van Femke keek ik om me heen en zag ik dat we er allemaal nog bij zaten. Op dat moment dacht ik: nu gooi ik de knuppel in het hoenderhok. Daar werd eerst op gereageerd, maar daarna niet meer. Heel bijzonder dat ik hem op deze manier heb kunnen winnen."

Met nog één rit te gaan, heeft Vos een voorsprong van een minuut op ploeggenote Markus. De nummer drie, Katrine Aalerud, volgt op een minuut en acht seconden. "We gaan de trui zeker proberen te behouden. Morgen staan er nog wat heuvels op het programma, maar het is een totaal andere etappe dan vandaag. Ik denk dat heel veel teams nog wel wat actie willen, dus het wordt zeker niet gemakkelijk."

 / 

Gerelateerde updates