Vos vierde in openingsetappe Tour de France Femmes

Vos vierde in openingsetappe Tour de France Femmes

Marianne Vos is de eerste etappe van de Tour de France Femmes als vierde geëindigd. Na een pittige slotfase sprintte de 36-jarige renster van Team Jumbo-Visma in de achtervolgende groep naar de vierde plek. De ritwinst was voor Lotte Kopecky.

Het startschot van de tweede editie van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen klonk in Clermont-Ferrand. Het peloton kende ogenschijnlijk een rustige openingsfase, al lieten de klassementsploegen geen ruimte voor vluchters. Op tien kilometer van de streep wachtte uiteindelijk de Côte de Durtol, een korte maar stevige helling van 1,7 kilometer.

Tijdens de beklimming pakte Kopecky uit met een heuse versnelling. De Belgisch kampioene reed solo richting de aankomstlijn. In de achtergrond kon Anna Henderson als enige Team Jumbo-Visma-renster het tempo van de favorietengroep volgen. Na een moeilijk moment sloot ook Vos opnieuw aan bij de achtervolgers, waarna de Nederlandse uiteindelijk naar de vierde plek sprintte. “Door het hoge tempo brak het peloton snel in verschillende stukken”, reageert Vos na afloop. “Ikzelf kwam in de derde groep terecht. Toen ik zag dat Kopecky demarreerde, wist ik dat het behalen van een zege moeilijk zou worden. Ze was de sterkste vandaag. Op het eind werd het nog een lastige sprint tegen Lorena Wiebes en Charlotte Kool. Ze zijn allebei heel erg snel.”

"Door het hoge tempo brak het peloton snel in verschillende stukken"

Marianne Vos

Henderson kwam in de groep der favorieten als twintigste over de streep. “Vandaag was zwaar, maar in de Tour is elke dag zwaar. In de etappe van morgen is het ook meteen klimmen geblazen na de start. Als team mikken we vooral nog steeds op het behalen van ritoverwinningen. Hopelijk kunnen we daarin slagen de komende dagen.”

"Al vaker gebleken dat eerste dag van een ronde de moeilijkste voor me is"

Riejanne Markus

Kort daarna finishte Riejanne Markus. De Nederlandse verloor 23 seconden op de favorieten. “Ik bleef bij de groep tot zeshonderd meter van de top”, zegt ze tijdens haar cooling-down. “Het was een zeer korte en explosieve inspanning. Het is al vaker gebleken dat de eerste dag van een ronde de moeilijkste is voor me. Vandaag explodeerden mijn benen volledig, waardoor ik op achterstand kwam te zitten in de slotfase. Morgen probeer ik dat natuurlijk weer goed te maken. Er komen nog kansen genoeg.”

Gerelateerde updates