Vos wint Amstel Gold Race na zenuwslopende sprint

Vos wint Amstel Gold Race na zenuwslopende sprint

Marianne Vos heeft voor de tweede keer in haar carrière de Amstel Gold Race op haar naam geschreven. In een ingekorte editie van Nederlandse WorldTour-race versloeg de 36-jarige renster de te vroeg juichende Lorena Wiebes op de streep.

De koers lag onderweg lange tijd stil. Een motoragent botste op een auto, waardoor de race voor meer dan een uur geneutraliseerd werd. Het peloton hervatte de race nadat de organisatie besloot nog drie lokale ronden af te leggen.

Eva van Agt zag kort na de hervatting haar kans schoon om ten aanval te trekken. Samen met twee medevluchters kreeg Van Agt een minuut van het peloton. Het drietal mocht ruiken aan de zege, maar met de laatste kilometer in zicht werd de groep overvleugeld door een inmiddels gereduceerd peloton.

Van Agt verrichtte vervolgens samen met enkele ploeggenoten het nodige werk om Vos in positie te krijgen richting de eindsprint. Gesterkt door haar ervaring zette Vos vervolgens haar sprint in. Wiebes dacht de zege binnen te hebben en stak haar armen reeds in de lucht, maar dat bleek te vroeg. Vos was in staat haar landgenote in de slotmeters te passeren. De kopvrouw van Team Visma | Lease a Bike boekte zodoende haar derde seizoenszege. Voor haar ploeg was het overwinning nummer vier van 2024.

"Ik ben heel blij met de winst"

Marianne Vos

“Een ongelooflijke overwinning”, zo stamelt Vos direct na afloop. “Het moet nog even bezinken als ik eerlijk ben. Er is veel gebeurd in deze koers. Vanzelfsprekend ben ik heel blij met de overwinning, maar ik leef wel mee met Lorena. Zelf heb ik al eens een vergelijkbare situatie meegemaakt. Ik gaf vandaag alles tot op de streep en dat bleek voldoende voor de zege. Ik voelde dat ik meer snelheid had dan de concurrentie, maar het was na de streep nog even afwachten of het voldoende zou zijn. Gelukkig bleek dat het geval. Die ontlading was prachtig. Ik ben heel blij met de winst.”

Gerelateerde updates