Freedom Ride komt naar Overijssel

Freedom Ride komt naar Overijssel

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag op de fiets tijdens de Freedom Ride. Na Limburg, Gelderland en Brabant is in 2019 Overijssel aan de beurt. Aangevoerd door renners van Team Jumbo-Visma met Freedom Ride-ambassadeur Pascal Eenkhoorn en prominente oud-sporters uit de regio zoals oud-wereldkampioen Hennie Kuiper, vieren we een bevrijdingsfestival op de fiets.

Bevrijdingsdag 2019 en 2020 zijn extra bijzonder omdat we in Europa vieren dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar achter ons ligt. Tijdens de Freedom Ride vieren we die ongekend lange periode van vrijheid en vrede samen. We fietsen langs plaatsen die deel uitmaken van de internationale Liberation Route Europe en houden zo de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend.

‘Vrijheid is nooit vanzelfsprekend’. Dat blijkt overduidelijk op de Canadese Begraafplaats in Holten. Daar liggen bijna 1.400 Canadese soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid. Tijdens de Freedom Ride is er voor alle deelnemers een indrukwekkende ceremonie op deze begraafplaats bovenop de Holterberg. Samen staan we letterlijk even stil bij de strijd van toen en de inzet die nog steeds nodig is om wereldwijd vrijheid te behouden.

De Freedom Ride is een unieke toertocht voor zowel sportieve als recreatieve fietsers. De tocht wordt in samenwerking met het team, de Provincie Overijssel en de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten georganiseerd.

De pelotonstocht van 90 kilometer biedt een unieke kans om zij aan zij met profrenners van Team Jumbo-Visma zoals Pascal Eenkhoorn, Danny van Poppel, Maarten Wynants, Taco van der Hoorn en Bert-Jan Lindeman te rijden.

Daarnaast komen ook de wereldkampioen van 1975 Hennie Kuiper, Theo de Rooij, die maar liefst twaalf grote rondes uitreed, TI-Raleigh renner Gerard Veldscholten, paralympiër en wereldkampioen Arnoud Nijhuis en Olympisch schaatskampioen én Holtenaar Mark Tuitert aan het vertrek van de pelotonstocht.

Naast de pelotonstocht zijn er prachtige vrije toertochten van 75 en 130 kilometer uitgezet door het Sallandse land.

De recreatietocht van 35 kilometer is er voor het hele gezin. Wat is er mooier dan samen op deze dag van de prachtige Sallandse Heuvelrug te genieten en ook stil te staan bij het gegeven dat we dat in vrijheid mogen doen.

Alle deelnemers krijgen een uniek Freedom Ride-shirt en bidon als herinnering aan deze bijzondere dag.

De start en finish van alle onderdelen van de Freedom Ride is op het Henri Dunantplein in Nijverdal. Daar onthalen we na afloop alle deelnemers met een gratis vrijheidsmaaltijd en een meet & greet met de renners van Team Jumbo-Visma

De organisatie van de Freedom Ride is sinds 2016 in handen van wielerploeg Team Jumbo-Visma, Central Events, Stichting Waardering en Erkenning Politie (WEP) en Stichting Liberation Route Europe (SLRE).

Schrijf je hier in.

Gerelateerde updates