Team Jumbo-Visma’s meest memorabele Giro-momenten

Team Jumbo-Visma’s meest memorabele Giro-momenten

Zaterdag vindt in Fossacesia Marina de Grande Partenza van de 106e Giro d’Italia plaats. Sinds 2013 wist de ploeg zes keer in de top tien te eindigen en won het zeven etappes. Met de start in het vooruitzicht blikken we alvast even terug op de meest memorabele momenten van Team Jumbo-Visma in de Ronde van Italië!

Roze droom van Kruijswijk

In 2016 was Apeldoorn gaststad voor de start van de 100e Ronde van Italië. Voor Steven Kruijswijk, die in 2015 als zevende eindigde, was de Giro een hoofddoel. Kruijswijk beleefde een probleemloze eerste week en verdween na etappe vier niet meer uit de top vijf van het klassement. In de veertiende etappe nam hij de roze leiderstrui nadat hij onder anderen favoriet Vincenzo Nibali achterliet op de Passo Valparola.

In de volgende etappes bouwde hij zijn leiderspositie stelselmatig uit. De Nederlander vatte met drie minuten voorsprong op de tweede in het klassement, Esteban Chaves, de voorlaatste bergetappe tussen Pinerolo en Risoul aan. De eindwinst lag binnen handbereik, maar een ongelukkige val besliste daar anders over. Kruijswijk sloot de Giro na drie schitterende weken uiteindelijk af als vierde.

 / 

Tijdritwinst voor Roglic en Van Emden

Zowel in 2016 en in 2017 wist het team dankzij Primoz Roglic en Jos van Emden telkens een tijdritoverwinning te boeken. Op 15 mei 2016 was Roglic de beste in de tijdrit van Radda in Chianti naar Greve in Chianti over een afstand van zo’n 40 kilometer. Jos van Emden en Maarten Tjallingii maakten het feest compleet door respectievelijk achtste en negende te finishen. Voor de Sloveen was dit zijn eerste zege in een grote ronde. Eerder greep hij in de openingstijdrit al net naast de overwinning na een secondespel met winnaar Tom Dumoulin.

 / 

Een jaar later, op 28 mei 2017, snelde Jos van Emden naar de overwinning in de afsluitende tijdrit van de 100e editie van de Ronde van Italië. Van Emden bleek tussen het circuit van Monza en aankomstplaats Milaan vijftien seconden sneller dan de uiteindelijke eindwinnaar Tom Dumoulin.

De Nederlander blikte in 2018 terug op zijn zege:

Battaglin sprint naar ritzege

Op 9 mei 2018 bezorgde Enrico Battaglin Team LottoNL-Jumbo de ritzege in etappe vijf. Hij klopte onder anderen Giovanni Visconti en Simon Yates in een sprint na de beklimming naar Santa Ninfa. Het was zijn derde ritzege in evenveel Giro-deelnames. De Italiaan verdedigde van 2016 tot 2018 de geel-zwarte kleuren.

Podium voor Primoz

In 2019 kwam Primoz Roglic helemaal boven water als ronderenner. Voor de start van de 102e Ronde van Italië wist de, toen 29-jarige, Sloveen al de eindklassementen in de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië te winnen. De Giro startte perfect voor Roglic. In de acht kilometer lange openingstijdrit tussen Bologna en Madonna di San Luca liet hij Simon Yates en Vincenzo Nibali achter zich. Hij was zo de trotse eigenaar van de eerste roze trui, die hij vijf dagen droeg.

Op dag negen lag er opnieuw een kans voor de tijdritspecialisten. Op een natte omloop tussen Riccione en San Marino was Roglic over 35 kilometer opnieuw de snelste van het pak. Zijn tweede ritwinst, die hem opnieuw een plaats in de top drie van het klassement bezorgde.

Pas na de voorlaatste etappe, met aankomst op de Monte Avena, viel Roglic uit de top drie van het klassement. Hij trok als vierde met 23 seconden achterstand op Mikel Landa naar de afsluitende tijdrit in Verona. Onderweg was de Sloveen 31 seconden sneller dan zijn rechtstreekse concurrent. Die prestatie bezorgde hem opnieuw een plek in de top drie, na eindwinnaar Richard Carapaz en Vincenzo Nibali. Voor 'Rogla' was het de eerste van vele podiums in een grote ronde.

Bergkoning Bouwman

Afsluiten doen we met een terugblik naar de meeste recente Ronde van Italië. Nadat Koen Bouwman in 2021 al twaalfde werd in het eindklassement, ontpopte de 29-jarige Nederlander zich tot bergkoning en tweevoudig ritwinnaar in de Giro van 2022.

Bouwman sprintte in etappe zeven naar zijn eerste ritwinst in een grote ronde. In Potenza was hij de snelste in een sprint met medevluchters Bauke Mollema en Davide Formolo. Ploegmaat Tom Dumoulin eindigde na uitstekend voorbereidend werk op plek vier. Bouwman werd na zijn ritwinst ook de leider in het bergklassement.

 / 

Ook in de negentiende etappe mocht Bouwman vieren. In de bergrit met aankomst in Santuario di Castelmonte hield hij medevluchters Mauro Schmidt en Alessandro Tonelli achter zich. De tweede ritwinst voor de Nederlander, die met overmacht de blauwe 'maglia azzurra' mee naar huis mocht nemen.

 / 

Gerelateerde updates