Alles wat je moet weten over de Cervélo S5, het sprintkanon van Team Visma | Lease a Bike

Alles wat je moet weten over de Cervélo S5, het sprintkanon van Team Visma | Lease a Bike

De Cervélo S5 is de fiets waarmee de sprinters van Team Visma | Lease a Bike hun overwinningen boeken. Onder anderen Wout van Aert, Christophe Laporte en Marianne Vos wisten op deze fiets ritzeges te behalen in de grootste wielerronde ter wereld, de Tour de France. Lees hieronder alles over ons sprintkanon.

Kenmerken van de S5

De S5 kun je zien als de ‘basisfiets’. Het is de snelste, stijfste en meest aerodynamische fiets uit het assortiment van de Team Visma | Lease a Bike-renners. Veruit de meeste trainings- en wedstrijdkilometers worden verreden op dit model. De S5 komt uitstekend tot zijn recht in voorjaarsklassiekers en vlakke etappes, maar ook tijdens niet al te zware klimritten valt de keuze vaak op dit type fiets.

Jenco Drost, Head of Performance Equipment bij Team Visma | Lease a Bike: “Cervélo ontwikkelde speciaal voor de S5 een V-stuurpen. Hierdoor is de voorkant van de fiets één geheel. Dit zorgt voor een heel efficiënte energieoverdracht. Elke trap die de renners doen gaat rechtstreeks naar het asfalt. Er gaat geen energie verloren in de fiets en dat heeft, vooral als het aankomt op sprinten, grote voordelen.

Cervélo greep de nieuwe aerodynamica-regelgeving van de UCI aan om de aero-profielen van de S5 te vergroten. De framebuizen zijn groter geworden zonder dat het gewicht van de fiets is toegenomen. Sterker nog, het totaalgewicht van de huidige S5 is 53 gram lager dan het eerdere model. De fiets weegt ongeveer 7,2 kilogram.

Overwinningen op de S5

De vierde etappe van de Tour de France 2022 was er eentje om in te lijsten voor Team Jumbo-Visma (nu Team Visma | Lease a Bike) en Wout van Aert. Op het laatste klimmetje trok de Belg ten aanval en reed hij solo naar de finish op zijn Cervélo S5 én in de gele trui. Het levert prachtige beelden op.

In het voorjaar van 2023 waren we getuige van een nieuw wielersprookje. Van Aert en Laporte weten in Gent-Wevelgem het peloton te ontvluchten. Gezamenlijk komen ze over de meet, wat meteen de eerste zege voor Laporte in een voorjaarsklassieker betekende!

Specificaties Cervélo S5

Frame: Cervélo All-Carbon, Tapered S5 Fork

Balhoofd: FSA IS2 1-1/8 x 1-3/8

Steekas: Cervelo Aero Thru-Axles, 12x100/142

Banden: Vittoria Corsa TLR G 700x28c

Crank: SRAM Red AXS, 48/35T, DUB

Trapas: SRAM DUB Ceramic, BBright

Ketting: SRAM Red, 12 speed

Derailleur voor: SRAM Red AXS, 12 speed

Derailleur achter: SRAM Red AXS, 12 speed

Cassette: SRAM Red, 10-33, 12 Speed

Shifters: SRAM Red AXS, 12 speed

Stuur: Cervélo HB14 Carbon

Remhoeven: SRAM Red

Zadel: Selle Italia NOVUS BOOST EVO SuperFlow Carbon

Zadelpen: Cervélo SP20 Carbon

Remschijf: SRAM CLX R Centerlock

Gerelateerde updates