Bennett knokt zich naar 7e plaats in koninginnenrit Tour de France

Bennett knokt zich naar 7e plaats in koninginnenrit Tour de France

George Bennett is zevende geworden in de negende etappe van de Tour de France. De Nieuw-Zeelander van Team LottoNL-Jumbo zat tijdens de koninginnenrit door Spanje en Andorra in de vroege vlucht en bleef het peloton voor. Tom Dumoulin (Giant - Alpecin) demarreerde voor de slotklim uit de kopgroep en won solo.

 

“George Bennett heeft een hele mooi etappe gereden en alles gegeven”, zei ploegleider Merijn Zeeman. “Voor de Tour de France hadden we deze etappe al aangestipt voor hem. George is licht, dus het is op glooiende wegen heel lastig voor hem om mee te zitten. Als de start bergop is, zoals vandaag, heeft hij een grotere kans. Dat heeft hij in de Dauphiné en in de Vuelta al laten zien en vandaag stond hij er weer. George kende de voorlaatste klim goed en achteraf kun je misschien zeggen dat hij op dat moment iets te onstuimig is geweest, maar daarbij moet ook gezegd worden dat die berg hem beter ligt dan de slotklim. George ontwikkelt zich hoe dan ook en mag trots zijn op wat hij vandaag heeft laten zien.”

 

Enthousiasme

Bennett was één van de renners uit de kopgroep die het zware parcours overleefden en vlak voor de top van de Col de Beixalis probeerde hij bij zijn medevluchters weg te rijden. “Ik had het gevoel dat ik de rit kon winnen en werd overmand door enthousiasme”, zei de klimmer. “Ik heb in die fase van de wedstrijd te veel gedaan en daar moet ik van leren. Het was mooi dat het team me de ruimte gaf om mee te springen. Uiteindelijk is het niet precies gelopen zoals ik had gedroomd. Volgende keer ga ik pas in de finale demarreren.”

 

Aan het begin van de slotklim naar Andorra Arcadis kwam Bennett nog in botsing met een toeschouwer. “Hij stapte naar voren en keek niet naar mij”, gaf hij aan. “Toen botste ik tegen hem op, waardoor hij viel. Ik kon zelf gelukkig op mijn fiets blijven zitten, maar ik vind het vervelend dat dit is gebeurd. De toeschouwers moeten beseffen dat ze ons iets meer ruimte moeten geven.”

 

Wrang

Achter de kopgroep lukte het Wilco Kelderman niet om bij de groep met klassementsfavorieten te blijven. “Wilco heeft ook gevochten voor wat hij waard was, maar had duidelijk nog last van zijn valpartij van gisteren”, gaf Zeeman aan. “Hij kan niet presteren wat hij zou kunnen als hij fit is en dat is wrang. De rustdag komt voor hem op een goed moment. Hij moet nu herstellen.”

 

“Ik heb veel pijn, maar in de adrenaline van de race trap je daar wel doorheen”, vulde Kelderman aan. “Ik had verwacht dat ik het lastig zou krijgen vandaag, maar je hoopt toch altijd dat het beter gaat. Ik moest op de slotklim meteen passen en ben daarna mijn eigen tempo gaan rijden.”

 

Bergetappe

Voor Dylan Groenewegen was de koninginnenrit van de Tour de France ook een beproeving. “Hij heeft zijn grenzen op moeten zoeken”, gaf Zeeman aan. “Hij heeft vaak moeten vechten om terug te keren in de bus. Dylan maakt als jonge renner voor het eerst een loodzware bergetappe in de Tour de France mee. Hij mag trots zijn dat hij de Pyreneeën heeft overleefd.”

Gerelateerde updates