Bouwman wint bergklassement Dauphiné

Bouwman wint bergklassement Dauphiné

Koen Bouwman heeft het bergklassement in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De 23-jarige renner uit Ulft zag dat hij eerder deze week voldoende bergpunten had vergaard voor de winst in het eindklassement van de bergtrui. De laatste etappe van de Dauphiné naar Plateau de Solaison werd gewonnen door Jakob Fuglsang, die ook het algemeen klassement won. Stef Clement is de eerste Team LottoNL-Jumbo renner op plek zestien in het eindklassement.

 “Dit was de mooiste week uit mijn wielercarrière tot nog toe”, zei Bouwman nadat hij de bolletjestrui in ontvangst had genomen. “Vandaag lukte het niet mee te zitten in de vlucht. Het was vanaf kilometer nul direct volle bak koers. De ploegleider zei dat ik de leiding in het bergklassement zou behouden, maar dat ik op de slotklim wel alles moest geven. Aan de voet van de slotklim had ik meer dan achttien minuten achterstand en ik moest zorgen dat ik op tijd binnenkwam. Ik ben uitgeput, maar ook heel erg blij.” 

Het aanvallende rijden van Bouwman was de basis voor het succes in het bergklassement. In maar liefst vier van de acht ritten deze Dauphiné zat hij mee in de vlucht van de dag. Met zijn etappezege en de eindzege in het bergklassement werd wederom bewezen dat talentontwikkeling en succes in de kortere WorldTour-etappekoersen prima samen kunnen gaan. Zoals eerder ook al Primoz Roglic en George Bennet lieten zien. 

“Het behouden van de bergtrui was vandaag het hoogst haalbare voor ons”, zei ploegleider Grischa Niermann. “Het werd in het begin nog heel even spannend toen de concurrenten punten haalden en Koen niet meekon. Het was 115 kilometer lang keihard koersen. Froome, Aru en Valverde vielen direct vanaf het begin aan en dat maakte het een schitterende etappe om te zien. Stef Clement heeft ook vandaag weer sterk gereden en eindigt op een nette zestiende plaats in het algemeen klassement.” 

“Het was voor ons een hele mooie week met een etappezege en het winnen van de bergtrui. We waren hier met een hele jonge ploeg en dan doe je het met deze prestaties gewoon goed”, aldus Niermann.

Gerelateerde updates