Dylan Groenewegen finisht als 13e in de 11e rit naar Montpellier.

Dylan Groenewegen finisht als 13e in de 11e rit naar Montpellier.

De 11e etappe in de Tour de France werd gedomineerd door de wind. Het peloton brak meerdere keren maar begon compleet aan de finale. De rit werd gewonnen door Peter Sagan (Tinkoff). Samen met zijn ploeggenoot Maceij Bodnar en de Sky-renners Christopher Froome en Geraint Thomas wist hij in de finale uit het peloton te ontsnappen. Team LottoNL Jumbo renner Dylan Groenewegen kwam als 13e over de streep. 

In de 163 kilometer tussen Carcassonne en Montpellier was vooral de wind een spelbepaler.

Ploegleider Merijn Zeeman. “Het was de hele dag hectisch, het peloton had zelfs op beschutte plekken last van de zijwind. Het peloton werd meerdere keren uit elkaar gereden en we zaten telkens goed van voren.” 

“We hoopten op een kleine groep die het kon gaan uitvechten in de sprint, maar dat er dan vier man wegrijden was wel een verassing. Als het dan ook nog eens vier van de sterkste renners zijn is het lastig om deze terug te halen. Samen met de andere ploegen die er niet bij zaten hebben we het nog proberen recht te zetten maar we kwamen helaas te laat.”

Dylan Groenewegen

“Je verwacht wel dat het op de kant gaat, maar niet dat er 4 man weg rijden. Dat betekent wel dat zij gewoon sterker waren.” Dylan Groenewegen hoopte op een andere wedstrijd. “Ik had verwacht en gehoopt dat we met een kleine groep zouden gaan sprinten. Toen er vier man wegreden hebben we de ploeg iets eerder op kop gezet. Het is onze eigen fout dat we op dat moment niet scherp genoeg waren.”

Groenewegen was tevreden met de ploeg om zich heen. “Maarten Wynants heeft mij helemaal voorin afgezet en toen liet ik me iets terug zakken. Op 450 meter kwam ik wel alleen te zitten maar dat kwam doordat wij daarvoor al voorin zaten. We hebben een goede koers gereden, alleen de uitslag is niet super.”

Sep Vanmarcke

“Het was de hele dag oorlog maar er werd nooit compleet door getrokken. Het waren geen doorgedreven acties.” Sep Vanmarcke reed de hele dag attent van voren maar slaagde er niet in om met Sagan mee te springen. “Het was verrassend dat het juist op dat moment gebeurde. We zaten als ploeg perfect in positie en ik ging ervan uit dat de sprintersploegen het zouden gaan controleren.”

Vanmarcke baalt van de finale “De hele dag zit ik in de buurt van Sagan en dan gebeurt het en zit ik net verkeerd. Dat is behoorlijk frustrerend. Ik was mij op dat moment al klaar aan het maken voor de sprint met Dylan.”

In het begin van de etappe kwam George Bennett ten val. Deze val leverde hem diverse kneuzingen op maar hij kon snel zijn weg weer vervolgen. Het gaat redelijk goed met Bennett. 

Gerelateerde updates