#FOODFRIDAY: Verbrand je meer energie tijdens koud weer?

#FOODFRIDAY: Verbrand je meer energie tijdens koud weer?

Dit weekend is de start van het wielerseizoen in onze regio. Tijdens deze eerste wedstrijden van het seizoen kan het weer behoorlijk wisselvallig zijn. De renners moeten kou, regen, wind en guur weer trotseren.

Zorgen slechte weersomstandigheden er voor dat je meer energie verbruikt?
Koud weer op zichzelf verhoogt niet je energieverbruik. Wanneer je het koud krijgt en rillerig wordt, stijgt je energieverbruik wel. Op dat moment worden vooral de koolhydraatreserves in het lichaam sneller aangesproken en ligt een hongerklop (het moment dat de koolhydraatvoorraden op zijn) eerder op de loer dan bij ‘normale’ weersomstandigheden.

Om een hongerklop te voorkomen,  moet je als wielrenner proberen om tijdens de koers zolang mogelijk warm te blijven en er goed op te letten dat je voldoende koolhydraten inneemt, voor en tijdens de wedstrijd. Ondanks dat je het niet verwacht, moet er ook op de vochtinname worden gelet. Wedstrijden in de kou kunnen namelijk ook aanzienlijk tot vochtverlies leiden. Dit is onder andere het gevolg van een verminderd dorstgevoel met daarbij extra vochtverlies via de ademhaling in de koude lucht.

Voor de wedstrijd is het dus belangrijk om extra koolhydraten binnen te krijgen. Daarbij kan je denken aan een variatie van verschillende granen zoals rijst, pasta, havermout, muesli, brood en (gedroogde) vruchten. Ook tijdens de koers moeten continu koolhydraten worden geconsumeerd. Dat zal bij koud weer in vergelijking met ‘normaal’ weer wat meer vaste voeding, broodjes en repen, dan vloeibare voeding, koolhydraatrijke sportdranken, zijn. Op dit soort dagen maken de verzorgers van het team ook extra thee voor in de koers, om de vochtinname te stimuleren en de renners op temperatuur te houden.

Altijd al iets willen weten over voeding?
Stuur je vraag naar foodfriday@teamlottojumbo.nl! Wellicht beantwoordt Marcel Hesseling, onze voedingsdeskundige, volgende keer jouw vraag!

 

Gerelateerde updates