Gesink achtste op La Toussuire, belangrijke rol Kruijswijk

Robert Gesink heeft zijn zesde plaats in het algemeen klassement van de Tour de France behouden. In de derde Alpenrit werd hij, mede door de steun van Steven Kruijswijk, achtste. Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) won de rit en voorkwam dat Gesink naar de vijfde plaats steeg.

“Het ging best goed”, zei de kopman van Team LottoNL-Jumbo na de finish op La Toussuire. “Het is jammer dat ik het sprintje om de vierde plaats niet won, want ik vond eigenlijk wel dat ik dat verdiende. Het was vanaf het begin af aan vol koers, vandaag. Wij zaten er steeds goed bij. De ploeg heeft nog op kop gereden om de ontsnapping niet te ver te laten lopen en Steven heeft ook goed werk verricht. Er werd al heel snel volle bak gereden. Dan kom je snel over je limiet te zitten. Ik moest vandaag heel diep gaan. Doordat Steven in de kopgroep zat, kon hij lange tijd zijn eigen tempo rijden. Ik had daardoor veel aan hem toen hij terug was in onze groep. Hij heeft echt super werk geleverd.”

Gesink zag met Geraint Thomas (Team Sky) al vroeg in de etappe een renner wegvallen die voor hem stond in het klassement, maar moest ritwinnaar Nibali voorlaten. Daardoor staat hij met nog twee etappes te gaan nog steeds op de zesde plaats in het algemeen klassement. “Dat Nibali mij nog zou passeren, zagen we al een tijdje aankomen”, gaf Gesink aan. “Hij is de winnaar van vorig jaar, dus dat is geen schande. Verder houd ik stand. Ik denk dat ik het goed doe.”

Strak tempo
“Het was een zware dag”, vulde Kruijswijk aan. “Het was mooi om voorin mee te doen. Ik ben weggereden met het idee om te strijden voor de etappezege, maar het was voor de ploeg niet ideaal geweest als de kopgroep waarin ik zat een grote voorsprong zou krijgen. Daardoor heb ik op de tweede klim ingehouden om Robert te ondersteunen. Ik kon het vervolgens makkelijk opbrengen om voor hem op kop te rijden. Ik weet dat hij het fijn vindt om in een strak tempo te klimmen. Daar heb ik voor geprobeerd te zorgen.”

Klassieker
Ploegleider Nico Verhoeven was ook blij met de teamprestatie. “We hebben als team het heft in handen gehouden”, zei hij. “Uiteindelijk blijft er een groepje van vijftien renners over met twee renners van Team LottoNL-Jumbo. Dat is goed en daar ben ik tevreden over. Morgen is de finale van de Tour de France in een ultrakorte, snelle en lastige etappe naar Alpe d’Huez. Dat is een klassieker in Nederland en het gaat voor ons heel mooi worden om daar naar boven te rijden.”

Gerelateerde updates