Gesink houdt zesde positie vast in laatste Alpenrit

Gesink houdt zesde positie vast in laatste Alpenrit

Robert Gesink heeft ook in de laatste bergrit van de Tour de France zijn zesde plaats in het algemeen klassement kunnen behouden. De kopman van Team LottoNL-Jumbo had het lastig op de Alpe d’Huez, maar vocht zich terug in de groep met zijn concurrenten. Thibaut Pinot (FDJ) won de etappe.

“Het ging op de eerste klim heel hard”, zei Gesink na de aankomst op Alpe d’Huez. “Daar moest ik al heel erg diep gaan en daar herstelde ik in het tussenstuk niet van. Wat dat aangaat moet ik Steven Kruijswijk heel erg bedanken. Hij heeft wederom fantastisch werk geleverd. Ik ben uiteindelijk niet ingestort en weer teruggekomen bij Nibali. Ik ben de afgelopen weken langzaamaan uitgeput geraakt. Vandaag was het gelukkig de laatste zware dag. Ik ben blij dat het erop zit.”


Speciaal

Het levert hem uiteindelijk een zesde plaats op in het algemeen klassement. “Die uitslag is echt top”, gaf Gesink aan. “Ik denk dat ik nog niet eens echt besef hoeveel dit waard is. Alle favorieten zijn dit jaar in de Tour de France gebleven. Dat maakt het extra speciaal.” Dat beaamt ook Bram Tankink. “Alle vijf de renners die boven hem zijn geëindigd, hebben ooit een grote ronde gewonnen. Dat geeft wel aan hoe uniek zijn prestatie is. Daar neem ik echt mijn petje voor af.”


Tankink had ook genoten van zijn eigen beklimming van de Alpe d’Huez en was zelfs nog in staat om zijn jarige dochtertje te verrassen. “Een vriend van me had een cadeautje voor haar meegenomen met een ballon eraan en gaf dat aan mij mee. Een bocht verderop stond mijn vrouw met die kleine. Ik heb dat cadeautje naar haar gebracht en ben even kort bij ze gestopt. Mijn dochtertje was er erg van onder de indruk. Ook omdat er al snel een hele mensenmassa op af kwam. Het was een gekkenhuis.”


Alpe d’Huez

Gesink had andermaal veel steun aan Steven Kruijswijk. “Ik had al vroeg door dat hij zich vandaag niet geweldig voelde”, zei Kruijswijk. “We hebben daarom op de Col de la Croix de Fer al afspraken gemaakt. Robert wilde graag zijn eigen tempo rijden en had liever niet dat ik voor hem ging rijden. Op de Alpe d’Huez vond ik op een gegeven moment dat we terug moesten rijden naar het groepje met Nibali. Toen ben ik toch voor hem gaan rijden en heb ik tegen hem gezegd dat hij maar harder moest gaan als hij me per se voorbij wilde. Hij heeft van mijn werk kunnen profiteren en ik denk toch dat het lekker voor hem was om met die mannen over de streep te komen. Robert heeft in drie weken bewezen dat hij zijn zesde plaats meer dan waard is.”

“Robert had het vandaag moeilijk”, onderschreef ook ploegleider Nico Verhoeven. “Hij had geen overschot en daarom moest Steven bij hem blijven. Hij heeft Robert er verschrikkelijk goed doorheen getrokken. Ze zijn uiteindelijk ook gewoon in een groepje met Contador, Nibali en Mollema gefinisht, dus het resultaat was ook vandaag gewoon in orde. Het was alleen jammer dat we niet echt voor de etappeoverwinning hebben kunnen meedoen, want Steven was vandaag erg goed.”

Gerelateerde updates