Gesink stijgt in klassement Tour de France

Gesink stijgt in klassement Tour de France

Robert Gesink is opgeschoven naar de zesde plaats in het algemeen klassement van de Tour de France. In de eerste Alpenrit van de ronde viel met Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) een van zijn concurrenten uit en hield hij zijn voorsprong ten opzichte van Vincenzo Nibali (Astana). Steven Kruijswijk kleurde de 17e etappe door in de ontsnapping te zitten, maar kon Simon Geschke (Team Giant-Alpecin) niet van de zege weerhouden.

Het was lang strijd in het peloton voordat er een kopgroep de ruimte kreeg om weg te rijden. Kruijswijk nam volop deel aan dat gevecht. “Als je gaat gokken en blijft wachten, pakt het misschien weer verkeerd uit”, zei hij na de rit. “Daarom ben ik all in gegaan. Het was vervolgens een uur lang oorlog, maar ik bleef me goed voelen en uiteindelijk zat ik mee. Daarna heb ik goed m’n gemak kunnen houden in die kopgroep. Het was belangrijk om energie te sparen, want ik wist dat het pas op de Col d’Allos echt koers zou worden. Toen Geschke wegreed, dacht ik dat hij te vroeg zou gaan. Ik heb geprobeerd om er nog achteraan te springen, maar ik had vandaag niet de benen om te winnen. Dat is jammer, maar ik kan hier wel mee verder de komende dagen.”

Uitdagen

Een paar minuten achter de kopgroep gebeurde er ook van alles in het klassement. Tejay van Garderen, die voor de 17e etappe nog derde stond, zakte er al vroeg doorheen en stapte uiteindelijk zelfs af. “Dat zegt alles”, reageerde Gesink. “Ik hoorde dat hij gewoon helemaal afgedraaid is. Daardoor ben ik nu naar de zesde plaats gestegen en daar ben ik tevreden mee. Ik had gehoopt dat Geraint Thomas (Team Sky) iets minder sterk zou zijn, maar misschien kan ik hem de komende dagen nog uitdagen.” Daarvoor moet de kopman van Team LottoNL-Jumbo goed blijven klimmen. “Dat ging vandaag best goed. Ik kwam als zesde man van het peloton boven op de Col d’Allos. Dat is schappelijk. Ik ben vervolgens met Wout Poels (Team Sky) en Thomas de afdaling ingegaan. Op de laatste klim trokken ze het open en moest ik helaas een gaatje laten.”

Zware start

“Robert is de etappe op zijn plaats gefinisht”, zei ploegleider Nico Verhoeven. “Daarbij is hij gestegen in het klassement, dus we hebben een goede dag gehad. Hij startte hectisch en lastig. Uiteindelijk reed er een grote kopgroep weg met Steven erbij. Dat was wat we wilden.” Donderdag leent het parcours zich opnieuw voor zo’n scenario. “De start is morgen zwaar”, vervolgde Verhoeven. “We beginnen met een klim van tien kilometer. Daarop zal een groep klimmers wegrijden en dan is de vraag of ze genoeg voorsprong krijgen. Voor ons is het belangrijkste dat we Robert zo goed mogelijk steunen. We gaan de komende dagen op jacht naar een plek in de top-5 van het klassement.”

Gerelateerde updates