Jos van Emden wint slottijdrit Giro d’Italia

Jos van Emden wint slottijdrit Giro d’Italia

Jos van Emden heeft de laatste etappe in de Giro d’Italia gewonnen. Van Emden finishte voor de kathedraal van Milaan in een tijd van 30’08”. De hardrijder van Team LottoNL-Jumbo versloeg in de afsluitende tijdrit de Giro-winnaar Tom Dumoulin met vijftien seconden.

 

“Ik ben de gelukkigste man op aarde”, aldus Jos van Emden. “Ik ben zo blij dat ik na al mijn tweede plaatsen eindelijk weet te winnen. Ik heb al zo vaak heel lang in de hot seat moeten zitten om toch nog voorbij te worden gereden. Eindelijk kan ik het uitschreeuwen hoe blij ik ben.”

 

Volgens Van Emden reed hij een goede tijdrit en was Dumoulin zijn grootste tegenstander. “Ik zag bij het eerste tussenpunt dat ik twee seconden sneller was en op het tweede tussenpunt was ik zes seconden sneller. Ik won in het tweede gedeelte vier seconden, terwijl dat mijn sterkste gedeelte was.” Toch bleef verloor Dumoulin nog meer tijd op Van Emden en uiteindelijk was de Schiedammer van Team LottoNL-Jumbo vijftien seconde sneller dan Dumoulin.”

 

De tijdrit startte op het circuit van Monza en finishte 29,3 kilometer later in het centrum van Milaan. Met een gemiddelde snelheid van meer dan 53 kilometer per uur bewijst Van Emden dat het een parcours voor hardrijders was. Op zijn Italiaanse Bianchi Aquila CV werd dan ook een groter buitenblad gemonteerd. “Ik reed vandaag met 58 tanden op mijn buitenblad en achter had ik een 11. Het kwam zelfs een paar keer voor dat ik nog zwaarder wilde schakelen, maar al op de 11 zat. Dan weet je dat de snelheid erin zit.”

 

Na de rit was het voor Van Emden lang wachten voordat zijn tijd in gevaar kwam. “Misschien moet ik maar eens wat beter in het klassement staan, dan hoef ik tenminste niet zo lang te wachten.”

 

Specialisme

 

Niet alleen voor Jos van Emden is de tijdrit zijn belangrijkste specialisme. Team LottoNL-Jumbo bewijst dit jaar opnieuw een stap te hebben gemaakt in het ontwikkelen van de tijdrit. Van Emden pakt vandaag de vierde tijdrit-overwinning van het seizoen. Speciaal voor de tijdrit heeft Team LottoNL-Jumbo in samenwerking met Bianchi, Shimano en Lazer de fietsen, kleding en helmen zo aerodynamisch mogelijk gemaakt.


Gerelateerde updates