Kruijswijk 5e in zware tijdrit Giro

LottoNL-Jumbo kopman Steven Kruijswijk is al vijfde geëindigd in de lange en enige individuele tijdrit in de Giro d’Italia. Kruijswijk gaf slechts 1’09” minuten toe op winnaar Vasil Kiryienka van Team Sky. Alberto Contador werd derde en is de wederom leider in de Giro.

De prestatie van Kruijswijk komt niet uit de lucht vallen. De afgelopen dagen had de LottoNL-Jumbo kopman al diverse mooie uitslagen bij elkaar gereden en bevestigde vandaag zijn vorm in de tijdrit.

“Wat een dag, dat mag je best wel zeggen. En een beetje onverwacht ook”, begon ploegleider Jan Boven aan zijn verhaal. “Steven had de afgelopen dagen al laten zien dat hij goed bezig was. Hij moet slechts vier echte specialisten voor zich laten en maar één klassementsrenner. Je zag gewoon dat hij heel hard reed. In de eerste 30 kilometer haalde hij vier renners in, dan weet je dat het goed zit.”

Teamprestatie
De afgelopen tijd heeft LottoNL-Jumbo samen met fietssponsor Bianchi en Mathieu Heijboer veel aandacht besteed aan de fiets en aerodynamica.

“Dit is ook een teamprestatie”, legde Boven uit. “Martijn Keizer, Maarten Tjallingii en ook Rick Flens rijden allemaal een goede tijdrit voor hun doen. We hebben veel tijd gestoken in de nieuwe Bianchi en de positie getest. Dit is daarvan een direct resultaat.”

Steven Kruijswijk onderschrijft de stelling van Boven en is uiteraard blij met het behaalde resultaat.

“Ik heb in de aanloop naar de Giro veel aandacht en tijd besteed met het team aan deze tijdrit”, vertelde de kopman van LottoNL-Jumbo. “Ik had na de afgelopen dagen al vertrouwen maar dit resultaat geeft nog een extra boost. Dit is het bewijs dat het goed zit met de vorm, ondanks het tijdsverlies van 8 minuten op die ene dag. Ik heb me goed herpakt. Ik kon zonder grote en extra druk naar deze tijdrit toe leven en wist dat de tijdrit me zou liggen. Het is toch lekker als je aan het einde van het vlakke stuk al vier renners hebt ingelopen. De snelheid zat er lekker in en dit kon ik bergop goed vasthouden.”

Ambities
De laatste week in de Giro is zeer zwaar. Team LottoNL-Jumbo tankt na de tijdrit vertrouwen in een goed slot. “Ik ga proberen een rit te winnen”, vervolgde Kruijswijk. “Ik merkte dat ik goed kon volgen bergop. Nu is het zaak om op het juiste moment aan te vallen, want ik moet niet wachten op Contador en Aru om voor die ritwinst te gaan. De bergtrui zie ik als bijzaak. Dat komt op je pad. Er zijn nu nog zo veel punten te pakken dat iemand die nog geen enkel punt heeft maar wel in de juiste ontsnapping zit, bergkoning kan worden in de Giro.”

“Sommige klassementsrenners hebben vandaag wel een tikje gekregen”, zei Boven nog. “Morgen is met aankomst bergop een zware dag. Voor Steven is het een dag om te laten zien dat hij bij de beste klimmers hoort. Deze tijdrit is de aanzet voor een goede laatste week. We gaan gewoon focussen en onze kans afwachten nu Contador weer in het roze staat.”

Gerelateerde updates