Kruijswijk op koers in Giro

Team LottoNL-Jumbo heeft de eerste bergrit in het middengebergte in de Giro d’Italia achter de rug. Kopman Steven Kruijswijk kwam in Sestri Levante in de eerste groep met alle favorieten over de streep. De ritoverwinning ging naar de Australiër Matthews (Orica-GreenEdge). Matthews leidt ook de dans in het algemeen klassement. Bert-Jan Lindeman verloor vandaag zijn blauwe bergtrui en staat nu 6e in dat klassement.  

De korte rit was op papier lastig en met een beklimming van de tweede categorie in de finale konden de kopmannen zich vandaag goed testen. Al vroeg in de rit reed een grote groep weg met onder andere Bert-Jan Lindeman.  

“Bert-Jan sprong goed mee in het begin van koers”, vertelde ploegleider Jan Boven na de finish. “Hij had die vrijheid maar al snel kwam er weer een andere situatie en werd het gewoon een afvalkoers op het zware parcours. Hoofdtaak van onze mannen was om Steven Kruiswijk veilig naar de finish te brengen en dat is gelukt. Martijn Keizer bleef het langst bij Kruijswijk die vandaag in de eerste groep met alle favorieten finisht.” 

Favorietengroep
Kruijswijk finishte als 36e in de eerste groep en verloor geen tijd op de concurrentie. Hij staat nu 38e in het algemeen klassement op 46 seconden van leider Michael Matthews (Orica-GreenEdge).  

“Het was een prima dag,” aldus Kruijswijk. “Kort en intensief. Er werd hard gereden door Tinkoff-Saxo. Mijn taak was om te volgen en niet te veel energie te verbruiken. Martijn heeft mij naar alle belangrijke punten geloodst en vooral goed afgezet. Ik ben tevreden. Het was een lastige rit. Woensdag is de eerste bergop aankomst en dan is het lekker dat je vandaag goed mee kan bergop.” 

Morgen 
“Dinsdag is opnieuw een dag met behoorlijk wat klimwerk,” vervolgde Boven zijn verhaal. “Het zal hectisch worden want het is veel draaien en keren. Kruijswijk is onze eerste prioriteit. Verder moet Moreno Hofland kijken hoe ver hij geraakt op het heuvelachtige parcours naar La Spezia.” 

Gerelateerde updates