Kruijswijk stijgt naar zevende plaats in Giro

Kruijswijk stijgt naar zevende plaats in Giro

Steven Kruijswijk is weer vijfde geworden in een zware bergetappe van de Giro d’Italia. Het lukte de kopman van Team LottoNL-Jumbo op de laatste bergen van de ronde niet om de blauwe trui te heroveren, maar wel om twee plaatsen te stijgen in het klassement. Fabio Aru (Astana) won de rit.

“Het was een genot om naar de etappe van vandaag te kijken”, zei ploegleider Frans Maassen na de twintigste etappe van de Giro d’Italia. “Er gebeurde van alles en Steven zat er weer goed bij. We reden in het begin van de etappe als ploeg op kop van het peloton om ervoor te zorgen dat Steven nog punten kon pakken voor het bergklassement op de Colle della Finestre. We wisten dat hij als derde boven moest komen om de blauwe trui te winnen. Daar moet je natuurlijk wel de benen voor hebben. Ik had het hem echt gegund. Hij was er zo dichtbij, maar helaas kwam hij net tekort. Wat overheerst is natuurlijk dat hij na vier dagen veertigste stond en nu zevende gaat worden in het eindklassement. Vooral de manier waarop is fantastisch. Hij heeft alle dagen gestreden. Het is een zevende plaats met een gouden randje.”

Bergtrui
Daarmee haalt de klimmer zijn voorafgestelde doelstelling. “Het was mijn ambitie om in de top-10 van het eindklassement te eindigen”, gaf hij aan. “Dat is op een hele mooie manier gelukt. Ik heb dan wel geen rit gewonnen, maar wel veel ereplaatsen behaald. Daar ben ik blij mee. Helaas kwam ik vandaag tekort om ook het bergklassement nog te winnen. Het was zaak om Visconti en Intxausti eraf te rijden. Dat lukte, maar je weet dat het daarnaast gewoon koers is en dat de rest geen rekening houdt met jouw ambities om de bergtrui te winnen. Maar het was een hele mooie Giro voor mij. Ik denk dat het de mensen in Nederland heeft aangesproken en ik ben blij dat ik daarvoor heb kunnen zorgen.”

Strijdlust
“We hebben alles gegeven”, vervolgde Maassen. “Hier zijn we erg tevreden mee. Misschien wordt Steven nog uitgeroepen als meest strijdlustige renner. Hij zou heel dicht bij die prijs moeten zitten, maar dat heb je niet helemaal in eigen hand. Verder hebben we morgen nog de laatste rit naar Milaan. Daar kan Moreno Hofland misschien nog voor zijn kansen gaan. Hij is er goed doorheen gekomen deze ronde en krijgt morgen nog een kans.”

Gerelateerde updates