Roglic soleert naar zege in zeventiende etappe Tour de France

Roglic soleert naar zege in zeventiende etappe Tour de France

Primoz Roglic heeft de zeventiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Sloveen van Team LottoNL-Jumbo soleerde naar de winst in de etappe die voerde over de Col de la Croix de Fer, Col du Télégraphe en Col du Galibier. Roglic was de gehele dag in de aanval, demarreerde op de Galibier en bouwde genoeg voorsprong op om in Serre-Chevalier te zegevieren. 

Voor Roglic betekent het zijn zesde overwinning van het seizoen en het is de zeventiende overwinning van het seizoen voor Team LottoNL-Jumbo. 

“Het is ongelofelijk. Geweldig”, zei Roglic direct na zijn overwinning. “Deze etappe winnen, over de Galibier. Ik heb er geen woorden voor. Op dit moment besef ik nog niet helemaal wat er gebeurd is. Waarschijnlijk zal ik er later op terugkijken en beseffen dat het een prachtige overwinning is. Het plan was om weg te springen op de Galibier en alles te geven in de afdaling.” 

Roglic had deze etappe van tevoren al aangekruist. “Ik had besloten dat ik er volledig voor zou gaan vandaag. Het is extra speciaal dat mijn vriendin en mijn familie hier zijn. Ik zag overal Sloveense vlaggen. Het is echt geweldig.” 

“Dit is geweldig”, vond ook sportive director Merijn Zeeman. “We hebben al flink wat tikken op de neus gehad met het uitvallen van Bennett, Van Emden en Gesink. Dan is dit gewoon fantastisch.” 

“Hij reed de hele dag op kop en de toppers achter hem pakten maar vijf of tien seconden terug in die laatste 28 kilometer”, analyseerde ploegleider Nico Verhoeven het zeer sterke rijden van Roglic. “Hij is gewoon een topper, maar dat wisten we al langer. Voor het team en voor Primoz is het grandioos. Als je een rit wint in de Tour de France, is je Tour geslaagd. Dat kun je wel concluderen. Maar als je een rit als deze wint over de Alpenreuzen: dat voelt gewoon super.” 

Roglic is een voormalig schansspringer die na een harde val in 2007 revalideerde op de fiets en zo in aanraking kwam met het wielrennen. Sinds 2016 rijdt Roglic voor Team LottoNL-Jumbo. 

Volgens Zeeman kon Roglic de snelle metamorfose van schansspringer naar wielrenner op WorldTour-niveau maken dankzij een aantal factoren. "Allereerst natuurlijk omdat hij zelf heel graag wil en een enorme drive heeft. Daarnaast zijn er een heleboel mensen in deze ploeg heel professioneel met hem aan de slag gegaan. Hij wil heel graag en slurpt alles op. Het is een fantastische gast om mee te werken." 

Gerelateerde updates