Sep Vanmarcke wint de Ster ZLM Toer

Sep Vanmarcke wint de Ster ZLM Toer

Sep Vanmarcke heeft de Ster ZLM Toer gewonnen. De renner van LottoNL-Jumbo werd in de laatste etappe derde. Zijn grootste concurrent Sean De Bie (Lotto Soudal) kwam door een tussensprint nog op 2 seconden maar wist in de eindsprint geen seconden meer te pakken. De rit naar Boxtel werd gewonnen door Wim Stroetinga (Parkhotel Valkenburg) voor  de ploeggenoten Dylan Groenewegen en Sep Vanmarcke.

“Deze overwinning is heel belangrijk, mentaal voelt het heel goed en fysiek ben ik ook in orde. Ik ben hier heel blij mee, dit is de eerste meerdaagse ooit die ik win.” Sep Vanmarcke is blij dat zijn trui de chaos heeft overleeft. 

“Het was nog een hele spannende wedstrijd, we hadden ons een beetje misrekend, we wisten niet precies wanneer die sprint was en toen won De Bie voor Dylan Groenewegen. In de 186 kilometer lange etappe tussen Someren en Boxtel was het vooral de strijd om bonificatieseconden. De eerste tussensprint won Sean de Bie door Dylan Groenewegen te verslaan. “De Bie pakte toen 3 seconden terug, en toen was ik wel even bang. Snel hebben we de moraal terug gevonden en we hebben er toen alles aan gedaan om de leiding te behouden. Bij de laatste tussensprint zat ik in het wiel van De Bie klaar maar pakten de koplopers de seconden weg.”

Twee wedstrijden

“We hebben vandaag twee wedstrijden gehad. Onze inzet was de etappezege en het eindklassement. In de sprint merkten we dat we niet 100% voor de etappe zege konden gaan waardoor Dylan Groenewegen nog 2e werd. ”Ploegleider Nico Verhoeven is blij met de overwinning. “Een koers in Nederland is altijd belangrijk voor onze ploeg. En als je dan de proloog met Van Emden, twee ritten en de puntentrui met Groenewegen, het ploegenklassement en de eindzege pakt ben je natuurlijk tevreden. Met Lotto Soudal en Etixx stonden er twee wereldploegen met hun beste sprinttrein aan de start en dan is dit resultaat meer dan we durfden te dromen.”

“Voor mij ging het steeds beter tijdens koers, op het einde had ik er alle vertrouwen in dat we hier gingen winnen.” Vanmarcke won de Ster ZLM Toer dankzij de tactiek van vandaag. “Ik heb met de ploeg afgesproken dat ik vooral zou kijken naar de Bie in de finale. Uiteindelijk kwam ik zelf in een goede positie kon ik nog derde worden. Er was nog veel chaos in de laatste kilometers. Het is jammer dat Dylan tweede wordt, maar we hadden afgesproken dat eindwinst het belangrijkste was en dat is gelukt.”

Maarten Tjallingii

Het was een speciale dag voor Maarten Tjallinigii. De renner van LottoNL Jumbo reed in de Ster ZLM Toer zijn laatste koers. “Het is heel erg dubbel. Ik probeer de blijdschap een plek te geven en tegelijkertijd weet ik dat ik een heel mooi deel uit mijn leven nu heb afgesloten. Ik weet nog niet hoe ik dit moet gaan verwerken. Ik zal het in de komende uren en dagen echt gaan beseffen.” 

Wat hij het meest gaat missen is het team. “Ik ga mijn ploeggenoten heel erg missen. Dit team is meer dan gewoon een team. We zijn naar elkaar toe gegroeid en geven alles voor elkaar.”

Andersom gaat het team ook Tjallingii missen. Verhoeven: “Maarten is iemand met een grote inzet. Een no-nonsens renner. Maarten is de eerste die zijn hand opsteekt als er gewerkt moet worden. Ook in de laatste etappe heeft hij ontzettend zijn werk gedaan."

Tjallingii is trots op de wijze waarop hij zijn carrière afsluit. “Dit is gewoon geweldig. Ik heb deze winter een soort verlanglijst ingediend en dit was wel wat er op stond. De Giro en dan deze koers, dat is echt fantastisch.”

Gerelateerde updates