Sterke Van Asbroeck sprint naar vierde plaats in Kuurne

Tom Van Asbroeck is zondag net buiten het podium van Kuurne-Brussel-Kuurne gevallen. De jonge sprinter leverde een ijzersterke eindspurt af waarin hij alleen winnaar Mark Cavendish, Alexander Kristoff en Elia Viviani voor zich moest laten.

“Als je ziet wie er voor mij zijn geëindigd, mag ik hier tevreden mee zijn”, zei Van Asbroeck na de wedstrijd. “Die drie zijn nog wat sterker en meer ervaren dan ik. Vooral dat beetje ervaring maakt vandaag het verschil. Ik had ook een beetje wat omdat ik zo’n 1,5 kilometer voor de finish het wiel van Robert Wagner verloor. Daardoor moest ik in mijn eentje mijn weg naar voren zien te vinden en dat heeft best veel kracht gekost.”

Op schema
In de heuvelzone van de wedstrijd ontstond er nog een kopgroep van twintig man met daarbij Sep Vanmarcke en Maarten Wynants. Die kopgroep ontstond na de beklimming van de Oude Kwaremont waarop Vanmarcke zich als één van de sterkste renners in koers toonde. “Sep heeft dit weekend laten zien dat hij op schema ligt”, oordeelde ploegleider Nico Verhoeven. “Het is duidelijk dat hij een vaste waarde is in de klassiekers en één van de beste klassiekerrenners is. Het is dan ook een mooie bevestiging om te zien dat Maarten en hij in de kopgroep zaten. Maarten zit op dit moment op het niveau dat hij met Sep de finale van een klassieker kan rijden en dat geeft ons een goed gevoel.”

Na de heuvelzone overwoog Vanmarcke nog om een aanval te plaatsen in de laatste kilometers, maar het koersverloop zorgde ervoor dat zo’n poging kansloos zou zijn. “Ik zag na de eerste ronde dat er niet genoeg zijwind was voor nog een aanval in de slotkilometers”, analyseerde de sterke Belg na afloop. “Maar over het algemeen ben ik blij dat dit weekend is gebleken dat ik in goede conditie ben. Ik was vandaag wel iets minder dan gister, maar toch gewoon goed genoeg. Het is logisch dat je na zo’n zware koers op zaterdag een dag later niet top bent, maar dat gold voor iedereen. Daardoor kon ik er op de Oude Kwaremont bovenuit steken.”

Teamprestatie
Maar een massasprint werd uiteindelijk dus niet voorkomen. Van Asbroeck kreeg daarin snel genoeg van zijn kopman te horen dat hij zou worden uitgespeeld en er niet nog een aanval van Vanmarcke kwam. “De laatste ronde was echt een teamprestatie”, vertelde Van Asbroeck. “Ze hebben mij met z’n allen uit de wind gehouden. Ik heb even met Sep overlegd en hij gaf aan dat we alles in dienst van mij zouden doen. Dat was gewoon perfect. Ik zat op het goede moment op de goede plaats. Ik maakte zelf alleen een klein foutje waardoor ik een beetje werd weggedrukt. Daar heb ik uiteindelijk de rekening voor moeten betalen en daardoor was de vierde plaats het hoogst haalbare.”

Gerelateerde updates