Steven Kruijswijk moet toppers klassement laten lopen

Steven Kruijswijk moet toppers klassement laten lopen

 

Steven Kruijswijk is twee plaatsen gezakt in het algemeen klassement van de Giro d’Italia. De kopman van Team LottoNL-Jumbo moest op de slotklim naar Piancavallo zijn grootste rivalen laten gaan. Mikel Landa won de rit en Nairo Quintana pakte de leiderstrui. Kruijswijk staat nu tiende.


“Ik had geen goede dag”, aldus Steven Kruijswijk. “Na gisteren dacht ik dat ik wel in orde was. Dit zag ik niet echt aankomen.In de finale zat ik aan mijn limiet.
Ik voelde al snel dat het niet meer ging. Ik moest snel een eigen tempo kiezen en dat was veel te vroeg.” Pas op de slotklim naar Piancavallo moest Kruijswijk de klassementsmannen laten gaan.“Ik voelde mij tijdens de rit wel goed, maar op de klim voelde ik al vrij snel dat het niet zo ging als gisteren.” Kruijswijk verloor terrein en kwam als dertigste over de streep en verloor kostbare tijd voor het klassement.


Voordat de finale begon, viel het peloton al vroeg in de rit uit elkaar. “We hadden de slag gemist met een aantal andere ploegen. Dat moesten we rechtzetten en op de klim halverwege de etappe konden we terugkomen.” Het gat werd gedicht door het werk van de mannen van Team LottoNL-Jumbo. Ook Jurgen Van den Broek, die in het begin nog in de ontsnapping zat, kon zich terug laten zakken en zijn werk doen. “Dat hebben de jongens goed gedaan, maar je doet dan toch wel een jasje uit. Ik had verwacht dat het op de slotklim oorlog zou zijn en niet onderweg. Maar dat is de koers.”

 

“Het zag er goed uit aan het begin van de klim”, aldus ploegleider Addy Engels over de slotfase. “We zagen het niet aankomen dat hij moest passen. Hij was de laatste dagen aan het verbeteren en dan verwacht je dat hij die lijn door kan trekken. Vandaag was het minder en dan sta je weer tiende.”

 

Over de oorlog aan het begin van de rit was Engels duidelijk. “Een moment van onoplettendheid. Als er drie afdalingen in het parcours zitten, weet je dat je bij de les moet zijn.Het was na de uitspraken van Dumoulin gisteren wel duidelijk dat Vincenzo Nibali en Nairo Quintana elk moment aan zouden pakken om hem aan te vallen. Gelukkig hadden wij de jongens om het op te lossen, maar het had makkelijker gekund door er bij te zitten. Dat kwam ook Dumoulin goed uit, want hij had daar niemand meer.”

 


Gerelateerde updates