Steven Kruijswijk stapt ziek uit Giro

Steven Kruijswijk stapt ziek uit Giro

De twintigste etappe in de Giro d’Italia is van start gegaan zonder Steven Kruijswijk. De LottoNL-Jumbo-kopman en de nummer tien uit het algemeen klassement had maagproblemen en temperatuursverhoging en kwam vanmorgen niet meer aan het vertrek. De rit naar Asiago werd gewonnen door Thibaut Pinot. Nairo Quintana bleef de leider in het algemeen klassement.

 

 Enrico Battaglin zat voor de laatste slotklim in het eerste peloton, maar moest lossen toen de favorieten voor de eindzege de gaskraan opendraaiden. “Enrico had goede benen en heeft zich goed laten zien in eigen streek”, zei ploegleider Addy Engels.

 “Eigenlijk voelde ik me gisteravond na afloop van de etappe al niet echt top", zei Kruijswijk vanmorgen. "Gisteravond kon ik helemaal niks eten of drinken en heb ik alles er uitgegooid wat nog in mijn maag zat. Ik ben helemaal leeg en ik heb verhoging. Dan is het fysiek onverantwoord om nog te starten.” 

“Dit is wel een hele grote domper. De Giro ging al niet helemaal zoals ik had gehoopt in het begin”, doelde Kruijswijk op de ribfractuur waarmee hij op Sardinië aan de Ronde van Italië begon. “Ik heb me redelijk herpakt gaandeweg de ronde. Alleen kwam ik gisteren echt een slechte dag tegen. Achteraf blijkt dan dat je problemen hebt en dan is het een Giro die je snel wil vergeten. Ik ben nooit echt in de flow geweest die je nodig hebt om in zo’n grote ronde goed te presteren. Conditioneel voelde ik me goed, maar het lichaam moet ook honderd procent fit zijn.” 

Kruijswijk keek niet direct naar zijn volgende doelen: "Ik wil me eerst weer beter voelen en de domper verwerken dat ik twee dagen voor het einde uit moet stappen. Daarna gaan we weer vooruitkijken.” 

“Het is heel erg vervelend dat je op deze manier een mooie toptienpositie verliest”, zei Engels voorafgaand aan de etappe. “We zijn niet goed begonnen met Stevens ribblessure. Elke keer heb je de hoop en het vertrouwen dat hij erdoor gaat komen. Dat gebeurde uiteindelijk ook. Al stond hij toen voor het podium al te ver weg, maar een mooie toptienplek was nog mogelijk. Alle lof voor hem en de ploeg dat ze er altijd in zijn blijven geloven en voor zijn blijven werken." 

Engels keek ook kort vooruit naar morgen, als de laatste etappe van de Giro op het programma staat: een individuele tijdrit naar Milaan. “Jos van Emden heeft zich vandaag kunnen sparen en we hopen dat we in de tijdrit deze Giro nog op een goede manier kunnen afsluiten."

Gerelateerde updates