Strijdvaardig Team LottoNL-Jumbo mist de kopgroep

Strijdvaardig Team LottoNL-Jumbo mist de kopgroep

Team LottoNL-Jumbo heeft zich tijdens de 17e etappe van de Tour de France vooral laten zien in het eerste uur van de etappe. Ondanks de vele pogingen lukte het niet om een renner in de beslissende vlucht te krijgen. De Rus Zakarin (Katusha) wist vanuit de kopgroep weg te rijden en de etappe te winnen.

“Het was 70 kilometer koers, we deden als ploeg goed mee en dan is de beslissende groep weg, en dan zit je niet mee.” Aldus een balende Wilco Kelderman. “Ik ben denk ik wel 4 of 5 keer meegesprongen. Toen ik op drie kilometer van de eerste top werd teruggepakt zat Bennet klaar om te gaan. Maar voordat hij mee zat werd het van voren dicht gegooid en dan weet je dat het voorbij is.”

Het peloton vetrok in volle snelheid vanuit Bern. In het eerste uur werd er 52 kilometer afgelegd. Na tientallen aanvalspogingen lukte het en groep van 11 renners zich los te maken uit het peloton. Daarachter ontstond er een groep met achtervolgers waarvan drie man de oversteek konden maken. Uit deze kopgroep wisten Majka (TInkoff) en Pantano (IAM) te ontsnappen. Uiteindelijk wist Zakarin te counteren en de etappe te winnen. 

Iedereen hetzelfde plan

“Volgens mij heeft elke ploegleider vanochtend de opdracht gegeven om mee te zitten. Het was chaos in het eerste uur.” Ploegleider Merijn Zeeman zag dat zijn mannen er alles aan deden om mee te zitten. “Ik heb de naam van Kelderman talloze keren op de radio voorbij horen komen en ook Lindeman, Bennett en Roosen hebben het geprobeerd. Toen we Kelderman in een groepje met Rolland (Cannondale) voorop zat dachten we dat het gelukt was, maar helaas kwam het peloton er weer bij en reed er een nieuwe groep weg.”

“Zodra het dicht gegooid wordt en het peloton stil valt weet je dat het voorbij is. Dan wordt er wel even gevloekt in de auto, maar toch heb ik een strijdvaardige ploeg gezien. En dat is met het oog op de komende ritten een goed teken.” Merijn Zeeman zag vooral Wilco Kelderman weer opleven. “Hij heeft zich er behoorlijk tussen gegooid en hij is op de goede weg terug.”

Mijn benen voelden goed aan waardoor ik vaak mee kon springen. Ik wilde zo ontzettend graag, misschien ben ik wel te vaak mee gesprongen.” Kelderman baalt maar zag ook dat hij weer terug in vorm begint te raken. “Het is vooral balen dat je steeds mee zit maar dat ik dan toch de goede vlucht mis. Ik moet toch meer geduld hebben blijkbaar. Vrijdag ga ik er opnieuw voor. Mijn benen zijn in ieder geval weer een stuk beter.”

Tijdslimiet

“Naast een plekje in de kopgroep was op tijd binnen komen een doel voor onze ploeg. Het was vooral zaak om Dylan Groenewegen en Robert Wagner in een goede groep te krijgen.” Volgens Merijn Zeeman is dat doel perfect uitgevoerd. “Groenewegen had een hele goede dag, hij is geen moment in problemen geweest en dat is een goed teken voor de komende dagen.”

Gerelateerde updates