Team LottoNL-Jumbo legt de basis in Spanje

Team LottoNL-Jumbo legt de basis in Spanje

December is de tijd waarin veel wielerploegen richting het zuiden vertrekken voor hun eerste trainingskamp. Team LottoNL-Jumbo is deze week richting het Spaanse Mojacar afgereisd om het eerste trainingskamp van dit seizoen af te werken. Onder de Spaanse zon komt de hele ploeg bij elkaar en wordt de basis voor het komende seizoen gelegd.


Voordat de renners op trainingskamp gingen kwamen de renners al een aantal keer bij elkaar. Zo werd in oktober de nieuwe Shimano-kleding gepast en werden alle renners vorige week medisch en fysiek getest in Nederland. Trainer Mathieu Heijboer beseft dat alles weer is begonnen. “Die eerste testen zijn vooral om groen licht te krijgen om te mogen koersen. Zo worden de renners door een cardioloog onderzocht en wordt er een inspanningstest gedaan.” Die test is vooral om te kijken waar de renners op dit moment staan. “Het was mooi om te zien dat de progressie die Dylan Groenewegen afgelopen jaar gemaakt heeft ook in cijfers duidelijk werd. Daarnaast hebben we tijdens de testen gezien dat Robert Gesink al flink heeft getraind de afgelopen maand.”


Maandag vertrok de ploeg naar Mojacar waar dinsdag meteen een duurtraining op het programma staat. “We hebben de ploeg in drie groepen verdeeld om niet een al te grote groep op de weg te hebben. Dat is niet alleen veiliger, het zorgt er ook voor dat renners vaker een kopbeurt moeten doen, en zo effectiever trainen.” Mathieu Heijboer voegt toe dat trainen in Mojacar ideaal is. Niet alleen de temperatuur is goed, het is hier ook nog eens heel rustig. Dat is ideaal als je met een groep op pad gaat.”


Kilometers, materiaal en programma’s


Tijdens het trainingskamp, dat tot en met 21 december duurt, worden er niet alleen veel kilometers gemaakt. Trainer Mathieu Heijboer legt uit dat tijdens deze week het seizoen officieel wordt afgetrapt. “Natuurlijk is het trainen het belangrijkste maar daarnaast zijn we ook druk bezig met het materiaal te testen en de renners zo goed mogelijk op de fiets te zetten. Ook hebben de renners gesprekken met trainers en ploegleiders om het programma van 2017 te maken. Daarnaast komt de groep ook bij elkaar om de doelstellingen van de ploeg te bespreken.”


Trainer Mathieu Heijboer krijgt het druk wanneer de lactaat-test op het programma staat. De renners moeten een bergop rijden en dan wordt hun lactaat gemeten. “Zo’n test is te vergelijken met een inspanningstest maar dan buiten, dit zorgt ervoor dat we een nog beter beeld krijgen van de renners en hun capaciteiten. Daarnaast doen we dit vaker en heb je dus perfect vergelijkingsmateriaal. Aan de hand van de resultaten bepalen we wat voor trainingen de renners nodig hebben.”


In januari gaat de ploeg opnieuw op trainingskamp. “Dan is de groep wel een stuk kleiner omdat er al een deel van de ploeg in de Tour Down Under van start gaat. De renners die wel mee gaan naar dit trainingskamp zullen nog meer gaan trainen dan tijdens deze week en ook worden dan de nodige kilometers op de tijdritfiets verreden.” 


Photo by: Primoz Roglic (Instagram)

Gerelateerde updates