Team LottoNL-Jumbo overleeft monsterrit

Team LottoNL-Jumbo heeft de 11e etappe in de Vuelta overleefd. George Bennett reed lange tijd in de kopgroep waar ook Mikel Landa (Team Astana), de uiteindelijke winnaar van de koninginnenrit zat. Zijn teamgenoot Fabio Aru neemt de rode leiderstrui van Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) over.   

De 11e etappe in de Vuelta was ware een monsterrit. De etappe telde meer dan 5.000 hoogtemeters en zorgde op voorhand al voor angst in het peloton. George Bennett liet zich echter niet afschrikken door de hoogtemeters en trok in de aanval.   “

Het was een bitter zware etappe voor de jongens. Het was ieder voor zich op de eerste twee beklimmingen”, vertelde ploegleider Merijn Zeeman na de rit. “Er werden geen groepjes gevormd en dus bleef zowat alles bij elkaar met als gevolg dat het enorm afzien was voor de niet-klimmers. Van voren was het oorlog. George Bennett heeft als een leeuw gevochten en het lukte hem om mee te zitten in de juiste ontsnapping. Hij zat nog een tijdje in de groep der favorieten maar liep helemaal leeg op de slotklim. Onze jonge mannen zijn allemaal safe en ruim binnen de tijdslimiet over de meet gekomen. Ze kunnen deze monsterrit nu in hun baggage stoppen.”   

George Bennett stond voor de rit 27e in het algemeen klassement en kreeg met de andere vluchters een mooie voorsprong. Maar op de vierde col van de dag brak de snaar bij de Nieuw-Zeelander en werd hij ingelopen door een groep met de grote favorieten. Bennett kon die groep tot aan de voet van de slotklim volgen maar moest toen de groep der favorieten laten gaan.  

George Bennett
“Het was een heel lastige rit. Op de eerste klim maakte ik een tactische fout”, vertelde Bennett. “Ik sprong te vaak mee en miste daardoor de juiste ontsnapping. Na de afdaling ben ik in de vallei alleen naar de kopgroep toe gereden. Dat kostte heel veel kracht. Aan de voet van de Gallina had ik een slecht moment en moest ik lossen. Toen werd ik ingelopen door een grote groep met klassementsrenners. Maar op de slotklim was ik helemaal op. Ik ben teleurgesteld maar ook wel tevreden over de kracht in mijn benen. Ik ga de komende dagen mijn focus houden op de juiste ontsnapping en dan zien we wel waar het schip strandt.”  

Morgen volgt een 174-kilometerlange etappe naar Lleida.   

 “De rit begint in dalende lijn”, vervolgde Zeeman zijn verhaal. “Het gaat nog niet zo simpel zijn om in de ontsnapping te zitten. Want na 40 kilometer volgt een klim van de tweede categorie. Wij gaan daar niet op wachten en proberen voor die klim al weg te rijden. Tom Van Asbroeck en Dennis van Winden zijn rap. Die kunnen zich rustig houden tot in de finale.”

Gerelateerde updates