Team LottoNL-Jumbo verliest Nederlandse tijdrit titel, maar kleurt podium

Team LottoNL-Jumbo verliest Nederlandse tijdrit titel, maar kleurt podium

Jos van Emden en Wilco Kelderman zijn respectievelijk tweede en derde geworden op het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Kelderman verloor zijn titel aan Tom Dumoulin (Giant - Alpecin). Steven Lammertink werd vierde, Koen Bouwman zevende.

 

Het Nederlands kampioenschap tijdrijden ging woensdagavond over een parcours van 50 kilometer rondom Middelharnis. Jos van Emden gaf daarin 34 seconden toe op winnaar Tom Dumoulin. “Daar ben ik wel tevreden mee”, zei Van Emden. “Ik heb een goede tijdrit gereden. Ik kreeg het alleen de laatste vijf kilometer moeilijk, maar ik ben hier zeker niet teleurgesteld over.”

 

Trainer Mathieu Heijboer was ook tevreden over de prestatie van Van Emden. “Jos heeft een goede tijdrit gereden”, gaf hij aan. “Hij houdt meer van kortere tijdritten, maar heeft een heel stabiel tempo kunnen houden tot de laatste vijf kilometer. Wilco Kelderman heeft ook een goede prestatie geleverd. Hij komt uit de Ronde van Zwitserland, maar staat toch weer op het podium.”

 

Eerstejaars prof

Achter het podium lieten ook de jonge renners van Team LottoNL-Jumbo zich zien. “Steven Lammertink reed verrassend sterk”, vervolgde Heijboer. “Het is knap dat hij als eerstejaars prof vierde wordt op zo’n lange afstand. Koen Bouwman heeft het in dat opzicht ook goed gedaan. Hij had de Ronde van Zwitserland immers ook in de benen.”

 

“Ik ben ziek geweest en heb het Criterium du Dauphiné niet kunnen uitrijden”, zei Lammertink. “Daarom ben ik behouden aan mijn tijdrit gestart. Ik heb een strak tempo aangehouden en dat voelde goed. Meer dan dit kon ik niet. Het was de eerste keer dat ik zo’n lange tijdrit reed en ik kan tevreden zijn met deze vierde plaats.”

 

Spierpijn

Ook voor Koen Bouwman was het de eerste keer dat hij zo’n lange tijdrit reed. “Tijdens mijn tijdrit voelde mijn prestatie slecht aan”, gaf de jongeling aan. “Ik verloor halverwege ook even mijn concentratie. Naar het einde toe heb ik toch een vrij strakke tijdrit gereden. Ik kan nu bijna niet meer staan van de spierpijn. Dit was een mooie leerervaring.”

 

Uittredend Nederlands kampioen Wilco Kelderman begon zijn tijdrit op wattage en moest het tweede gedeelte versnellen. “Toen ging het pijn doen”, zei hij. “Het ging goed, maar niet super. Ik voelde me gisteren nog niet helemaal hersteld van de Ronde van Zwitserland. Ik heb toch een goede tijdrit gereden en ben blij met mijn podiumplaats.” 

Gerelateerde updates