Tom Leezer rijdt een aanvallend WK

Tom Leezer rijdt een aanvallend WK

Tom Leezer van Team LottoNL-Jumbo is als 17e geëindigd op het Wereldkampioenschap in Qatar. In de laatste kilometers probeerde hij te ontsnappen uit de kopgroep. Even leek het erop dat hij weg kon blijven maar toen de sprint op gang kwam was het toch Peter Sagan die als eerste over de streep ging, voor Mark Cavendish en Tom Boonen.

Tom Leezer heeft afgezien maar ook genoten in de 257 km in Qatar. “Ik had vandaag een goede dag. Het was als bij de junioren, met 70 km/u op een bocht af rijden om in de eerste waaier te zitten. Dat het dan ook nog lukt is erg mooi. Ik had het wel even moeilijk in die waaier, maar op het moment dat we de plaatselijke rondes opreden wist je dat het goed zat.”

Na 70 kilometer ontstonden er waaiers en brak het peloton in diverse groepen uit elkaar. Samen met een aantal Belgen zaten ook de Britten met Cavendish, de Noren met Kristoff en de Nederlanders met Niki Terpstra en Tom Leezer in de eerste groep. Leezer: “We gingen niet voor een tiende plek maar voor alles of niets. Terpstra begon te demarreren en het werd onrustig. Daarna was het aan mij. Het was het moment dus ging ik er vol voor. Ik had de motor als mikpunt en ben gewoon volle bak gaan rijden. Ik keek achterom en zag dat ik een mooi gat had.”

Toch kwam het peloton er in de laatste 500 meter nog overheen. “In de bocht had ik wind mee en dat voelde wel goed, maar op 800 meter van de streep kreeg ik de wind vol tegen. Het zal toch niet waar zijn dacht ik, ik voelde de kramp opkomen en je weet dat ze achter je gaan sprinten. Het sprookje was voorbij op 500 meter van de streep.”

“Het was mijn debuut op een WK en dan zo’n wedstrijd rijden, ik ben meer dan tevreden.” Leezer was niet de enige renner van Team LottoNL-Jumbo die zijn eerste WK reed. Ook Dylan Groenewegen en Alexey Vermeulen stonden aan de start van hun eerste WK bij de profs.

Groenewegen

Sprinter Dylan Groenewegen kwam als 37e over de streep. “Het was een zware en lange dag. Het was een grote chaos richting het keerpunt. Iedereen wist dat het daar ging gebeuren en we sprintte met het hele peloton op die bocht af. Als 25e zat je eigenlijk al teveel van achteren. Het is balen dat ik te ver kwam te zitten toen het peloton in waaiers uit elkaar viel. Ik kwam terecht in de tweede waaier.”

Ondanks dat Groenewegen de eerste slag miste raakte hij niet in paniek. “Normaal komt een tweede waaier wel terug, maar de Belgen reden volle bak in de eerste waaier en bij ons waren ze flink aan het storen.” Achter de groep van Groenewegen kwamen nog weinig renners aan de finish.  Alexey Vermeulen en Jos van Emden moesten de koers voortijdig verlaten.

 

Gerelateerde updates