Voedingstip van onze voedingsspecialist Marcel Hesseling

Voedingstip van onze voedingsspecialist Marcel Hesseling

In de herfst en wintermaanden hoor je altijd veel over Vitamine D. Hoe komt dat? 

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in het lichaam. Het is belangrijk voor een goede betonbouw, een goede spierfunctie en het versterkt je immuunsysteem. Het lichaam krijgt vitamine D binnen door voeding die hier rijk aan is. Vitamine D is een vitamine die vetoplosbaar is. Het komt niet in zoveel voedingsmiddelen voor, het zit vooral in vetrijke vissoorten zoals makreel, paling en zalm. Vissoorten die weinig vet bevatten, bevatten hierdoor ook vrijwel geen vitamine D. Vitamine D wordt wel aan 'fabrieksmatige' margarines en halvarine toegevoegd, maar dat draagt niet veel bij de totale behoefte per dag. Het overgrote deel van de hoeveelheid vitamine D die we dagelijks nodig hebben, wordt geleverd door zonlicht. In de herfst en wintermaanden zijn de zonnestralen echter te zwak en wordt er dus ook te weinig vitamine D aangemaakt. Daarnaast ben je hoogstwaarschijnlijk minder vaak buiten als de regen in stortbuien naar beneden kom. Daarom is het zinvol om in de herfst en winter maanden niet alleen voldoende vis te eten, maar indien nodig, ook wat extra vitamine D te nemen. 

Gerelateerde updates