Winst voor Van Emden in Dwars Door West-Vlaanderen

Jos van Emden heeft op imposante wijze de Belgische semi-klassieker Dwars Door West-Vlaanderen gewonnen. Na 203 kilometer klopte Van Emden in Ichtegem zijn medevluchter Silvain Dillier in een sprint à deux. Ploegmaat Twan Castelijns werd verdienstelijk negende.

 

De wedstrijd ging onder gure omstandigheden van start. Het was vijf graden, het regende en waaide hard. Door de weersomstandigheden werd het een heel zware koers waarin alleen de allersterksten overeind bleven. Na de bergzone vormde zich een grotere groep van ongeveer veertig renners met daarin bijna het complete team van LottoNL-Jumbo met Amund Grondahl Jansen, Gijs Van Hoecke, Twan Castelijns, Victor Campenaerts, Steven Lammertink en Jos van Emden. In de finale reden Van Emden en Castelijns weg met acht man. Toen de achtervolgende groep dichterbij kwam, greep Van Emden zijn kans en plaatste een demarrage. 

 

“Ik wilde niet dat de achtervolgers terugkwamen, dus ging ik er vandoor”, vertelde Van Emden na de winst. “Ik kreeg Dillier mee en werkte goed samen tot vlak voor de finish. Toen ben ik begonnen het spel te spelen. Afgelopen woensdag reed ik ook voor de winst in Le Samyn, maar moest het toen in de sprint afleggen. Ik dacht: ‘dat gaat me hier niet gebeuren’.”

 

Tactiek
De tactiek van Van Emden werkte en hij kon uit het wiel van de Zwitser komen die enigszins verrast was. 

 

“Ik wilde niet op kop de sprint aan gaan, want mijn aanzet is niet zo rap. Toen ik op de pedalen ging staan voor de sprint, voelde ik nog veel kracht in mijn benen en klopte ik de normaal snellere Dillier in de sprint. Het is altijd mooi om zo te winnen. Het is goed als je een finale rijdt, zoals in Le Samyn, daar leer je van. Ik ben nu negen jaar beroepsrenner en het is mijn derde zege in een rit in lijn. Alle andere zeges behaalde ik in tijdritten.” 

 

Coaching
Ploegleider Grischa Niermann zag een sterke ploeg en coachte Jos van Emden vanuit de auto naar de overwinning. 

 

“Ik heb Jos alleen maar verteld dat hij vandaag zijn kans moest pakken. Dit mocht hij niet meer weggeven. Dit was zijn dag”, zei Niermann na de zege. “We hebben de wedstrijd als team supergoed aangepakt. We zaten altijd mee en lieten ons nergens verrassen. Toen Jos in de finale met Dillier wegreed, heb ik hem het vertrouwen kunnen geven dat hij de sterkste was net als vorige week in Le Samyn. Achter Jos deed Twan Castelijns prachtig werk door af te stoppen. De volledige ploeg heeft zich in de koers naar voren geknokt en dat heeft zich uitbetaald met een mooie zege.”

 

Gerelateerde updates